Încrederea în sine și schimbarea în carieră
Încrederea în sine sau, mai bine zis lipsa ei, este cel mai des invocată pentru teama de a face o schimbare mare în carieră sau pentru neîncrederea că poți trece cu succes printr-o astfel de tranziție.
Este un domeniu atât de vast încât cu greu poate cineva spune că a rezolvat această problemă pentru totdeauna și are deplină încredere în sine.
Și totuși, o schimbare de perspectivă poate ajuta enorm.
Ți-ai pus vreodată problema că nimeni nu-ți poate lua ce ești deja din punct de vedere profesional?
Dacă prima reacție când auzi întrebarea este să te gândești că de fapt ai avut un noroc imens în actuala carieră, ar fi foarte indicat să citești atent ce înseamnă sindromul impostorului. Cam toți profesioniștii de succes au impresia că – pe lângă școală și muncă – a fost de fapt mult noroc, altfel….nu erau unde sunt.
Dincolo de un anume nivel în carieră, când te apropii de o poziție de senioritate în materie de expertiză (fie că se suprapune sau nu cu o poziție de conducere), nu mai este vorba de noroc. Acel nivel de senioritate nu se pierde. Niciodată.
Expertiza profesională construită prin învățare și muncă nu se pierde. Se poate schimba sau fragiliza statutul pe care îl avem. Uneori este temporar, în funcție de schimbarea de carieră aleasă.
Dar cel mai adesea, se întâmplă din cauza unor decizii care nu sunt cântărite suficient sau care nu reflectă cu adevărat dorințele și nevoile pe care le avem. Decidem pe bază de presupuneri de genul „dacă obțin x o să mă simt y” doar pentru că așa vedem în jur. Și apoi dăm vina pe competențele noastre, pe faptul că nu am fost ”suficient de bune” pentru provocarea pe care ne-am ales-o.
Senioritatea nu ne apără de astfel de capcane pentru că, din păcate, carierele noastre nu cresc simultan cu nivelul de cunoaștere și conștientizare de sine. Acesta rămâne redus, iar pentru a evolua este nevoie de o muncă separată
Ți-ai văzut încrederea în sine ca o formă de grijă pentru tine însăți?
Dacă nu crezi că meriți să îți împlinești nevoile de bază – hrană de calitate, odihnă de calitate, un cămin confortabil, o viață personală satisfăcătoare (fie în familie, fie în societate) – probabil nu vei avea grijă să ți le oferi. În forme mai clare sau mai subtile, vedem astfel de exemple la tot pasul, mai ales în cazul celor care se sacrifică pe sine (excesiv) pentru carieră sau pentru familie.
Este o formă de lipsă de încredere în sine.
Dacă nu crezi că meriți să lucrezi într-un loc unde valoarea ta este recunoscută, vocea ta este auzită, munca ta este răsplătită, probabil nu vei face mare lucru ca să le obții sau să le ceri.
Din nou, este o formă de lipsă de grijă pentru sine, bazată pe lipsa de încredere în sine.
Nu te vei simți pregătită să faci o schimbare majoră ca să obții ce meriți. Cine ești tu să meriți mai bine?
Cum ai putea tu vreodată să treci cu succes prin acea schimbare?
Dacă ai crede că meriți, ai crede că ai suficientă valoare și ai avea de ce să lupți. De fapt, ai avea grijă de tine, pentru că ai avea încredere în cine ești și ce reprezinți, în ce poți face și în ce poți obține…Nu-i așa?
Cum sună toate astea pentru tine, spuse în felul acesta?
Dacă îți plac schimbările de perspectivă, explorează cât mai mult acest domeniu vast, învățând cum să rescrii poveștile pe care ți le spui despre tine.
Alături de încredere în tine, pentru orice schimbare majoră în carieră ai nevoie și de claritate, curaj și consecvență. În această ordine. Și le poți găsi în tine sau le poți construi, tot așa, învățând cum să rescrii poveștile pe care ți le spui despre tine.
Mulțumesc.