Laura Pascu @WEnough: Nu las pe nimeni să-mi strice echilibrul, este esențial pentru o muncă eficientă
Atunci când ești o femeie antreprenor, menținerea echilibrului între viața personală și profesională poate fi o provocare majoră. Sunt, totuși, câteva lucruri pe care le poți face pentru a-l obține.
Pe 18 Aprilie te așteptăm la Cinemax Veranda Mall, să vezi cum arată transformarea prin ochii unui lider. Îți poți rezerva locul cu codul WE20, cu 20% reducere. Accesează acest link: WEnough
Laura Pascu, PR & Personal Branding Expert, PR Magician, speaker la WEnough, consideră că: “ne gândim prea mult la egalitatea de gen, poate că, dacă nu o băgăm în seamă, descoperim că de fapt ea nu mai este atât de pregnantă ca acum câțiva ani”.
Psychologies: Care sunt primele trei lucruri pe care le-ai preda într-un curs despre leadershipul feminin? De ce?
Laura Pascu: Delegarea responsabilităților. Marea problemă a antreprenorilor este acel freak control pe care îl au și neîncrederea în alții. Am făcut de-a lungul timpului foarte multe proiecte și da, și eu am încercat să fac tot sau să controlez tot. Ei bine, fix acelea au ieșit cel mai prost. Cândva, când lucram în televiziune, mi s-a spus că trebuie să știu cum se fac lucrurile, dar să nu le fac eu. Că trebuie să înțeleg ce fac ceilalți și să îi las să facă. Să le ofer încredere oamenilor din jurul meu. A fi antreprenor sau șef sau cum s-o mai numi, înseamnă să știi cum se face tot în firmă, dar să delegi responsabilitățile și să îi lași pe ceilalți să facă. Înconjoară-te de oameni mai buni decât tine și lasă-i să facă treaba în locul tău. Vei câștiga mult mai mulți bani așa. Chiar dacă ești singurul angajat, poți colabora cu firme care oferă servicii. Învață ce să le ceri și lasă-i să-și facă jobul, dar asigură-te că un avocat ți-a dat un contract acoperitor. Iar tu ține-te de propriul job description.
Organizarea și eficientizarea timpului. Să fii soloprenor nu înseamnă să muncești non-stop. Ai nevoie de timp liber, de vacanțe, de echilibru. Este atât de important să închizi laptopul la ora 17.00… pentru mine. Dar na, fiecare își setează ore și limite după cum lucrează. Ca să pot munci eficient, am încercat tot soiul de planuri, gânduri și agende. Apoi mi-am făcut propria agendă de PR și lucrez pe ea. În plus, folosesc tot soiul de aplicații care să-mi facă munca mai ușoară și să pot planifica tot. Mi-am educat și clienții că nu pot fi găsită în anumite ore și în weekend și am încercat pe cât posibil să fiu eficientă. Bine, asta nu înseamnă și că sunt așa mereu. Apar și lucruri care îmi schimbă programul, dar în principal m-a echilibrat foarte mult acest program al meu.
Hobby și timp liber. Da, pictez. Îmi place. Dacă nu ai un hobby, fă-ți. Da, este important, oamenii fără hobby își dezvoltă alte pasiuni, ori muncesc prea mult, ori stau pe canapea la filme, ori… diverse. Un hobby te scoate din confortul zilnic și te face să nu te mai gândești o vreme la muncă. Și timpul liber la fel. Am avut niște ani în care nu m-am mai ocupat de hobby-ul meu și eram foarte stresată, munceam non-stop. Când nu munceam, dormeam. Acum nu mai las pe nimeni să-mi strice echilibrul. Și consider că este esențial pentru o muncă eficientă.
Psychologies: Ce inițiative consideri că sunt esențiale pentru a promova egalitatea de gen în mediul de afaceri și în leadership?
Laura Pascu: Implicarea în comunități mixte de business în primul rând, promovarea propriilor afaceri și consider că și noi facem mult diferența asta. Adică ne gândim prea mult la egalitatea de gen, poate că dacă nu o băgăm în seamă descoperim că de fapt ea nu mai este atât de pregnantă ca acum câțiva ani.