Now Reading
L’Oréal-UNESCO oferă finanțare pentru 5 noi proiecte de cercetare

L’Oréal-UNESCO oferă finanțare pentru 5 noi proiecte de cercetare

Revista Psychologies
loreal-unesco-oferă-finanțare-pentru-5-noi-proiecte-de-cercetare

L’Oréal România în parteneriat cu Comisia Națională a României pentru UNESCO și Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) continuă să încurajeze și să susțină talentul și excelența științifică în cercetare prin organizarea celei de-a XIV-a ediții a programului de burse private L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Știință”.

Pentru ediția din 2023, L’Oréal – UNESCO Pentru Femeile din Știință va acorda cinci burse în valoare totală de 250.000 lei pentru finanțarea a cinci proiecte de cercetare. Aceste burse vor încuraja tinerele cercetătoare, care urmează în prezent studii doctorale sau stagii post-doctorale să-și continue cariera științifică în România. Noutatea acestui an constă în introducerea celei de-a cincea burse, în valoare de 50.000 lei, dedicată domeniului științei calculatorului.

Astfel, se vor oferi următoarele burse pentru a încuraja carierele femeilor de știință din România:

  • Două burse a câte 50.000 lei fiecare pentru două tinere cercetătoare din domeniul științelor vieții;
  • Două burse a câte 50.000 lei fiecare pentru două tinere cercetătoare din domeniul științelor exacte;
  • O bursă a câte 50.000 lei pentru o tânără cercetătoare din domeniul științei calculatorului.

De 25 de ani, Fundația L’Oréal și UNESCO încurajează participarea femeilor la știintă și, anual, premiază excelența științifică a patru, respectiv  5 tinere cercetătoare, fiecare dintr-o regiune importantă a lumii. Până acum, în cele 13 ediții consecutive de la lansare, proiectul a premiat şi a susţinut 37 de cercetătoare din România, cu burse în valoare totală de peste 1,5 milioane de lei, investiți în activitatea lor.

„Deși femeile de știință din întreaga lume au cercetări revoluționare și contribuie în mod semnificativ la progresul științific, sunt în continuare în minoritate. Astfel, credem că este esențial să dezvoltăm diversitatea și inclusivitatea în domeniul științei și să oferim femeilor cercetătoare oportunitatea de a-și aduce contribuția inestimabilă. Prin intermediul acestui program de burse, ne dorim să consolidăm comunitatea de cercetători din România și să promovăm excelența științifică într-un mod echitabil și incluziv și, cu scopul de a stimula excelența și de a oferi oportunități de dezvoltare carierei științifice pentru femeile talentate din țara noastră, am decis să acordăm încă o bursă în domeniul științei calculatorului deoarece în era digitală în care trăim, tehnologia este fundamentală în toate aspectele vieții noastre. Aceste tinere cercetătoare sunt o inspirație pentru viitoarele generații de oameni de știință și sunt mândră să fac parte din acest proiect care recunoaște puterea și curajul lor de a schimba lumea în fiecare zi.”, a declarat Vanya Panayotova, General Manager L’Oréal România.

„Comisia Națională a României pentru UNESCO salută continuarea parteneriatului UNESCO – L’Oréal în România cu scopul democratizării accesului la cercetarea de excelență, prin participarea tinerelor cercetătoare cu preocupări avansate în domeniile științelor vieții, al științelor exacte și, de anul acesta, în  știința calculatoarelor. Remarcăm, ca și în anii anterioari, că predictibilitatea resurselor permite cercetătoarelor să se concentreze asupra ceea ce știu cel mai bine, să exploreze, să caute alternative, să propună răspunsuri la întrebări încă neformulate. De aici, gratitudinea noastră pentru continuitatea demersului L’Oréal care își consolidează susținerea cercetării la feminin, în deplină rezonanță cu prioritățile UNESCO. Câștigătoarele de până acum ale burselor au confirmat prin rezultate valoarea adăugată de proiectul UNESCO – L’Oréal România. Se cuvine, de asemenea, a adresa mulțumiri acelora care au organizat competițiile și au realizat selecțiile de-a lungul anilor, eforturi ce au contribuit la rezultatele deosebite obținute.”, a declarat Madlen Șerban, Secretar General al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.

Egalitatea și diversitatea sunt pilonii unei culturi sănătoase a inovării și pot contribui la crearea unui ecosistem de cercetare inclusiv. Viziunea și perseverența colegelor noastre cercetător se îmbină armonios cu studiul, observația, comparația, experimentul pentru a descrie, explica, înțelege, elucida procese, fenomene, comportamente în încercarea de a găsi răspunsuri la problemele cu care se confruntă societatea. Cu cât mai multe oportunități oferite tinerelor cercetătoare, cu atât mai multe porți spre afirmare și succes.”, a declarat Adrian Curaj, Director General UEFISCDI.

Cercetătoarele din România se pot înscrie în program prin depunerea dosarelor de candidatură online pe platforma: http://www.forwomeninscience.com. Nominalizările vor fi evaluate în funcție de contribuția remarcabilă a proiectului de cercetare propus la progresul general al științei, de impactul cercetărilor sale în domeniul de expertiză, de noutatea și rezultate așteptate, precum și de recunoașterea de către colegii din aceeași disciplină.

Juriul format din academicieni, profesori universitari și doctori de renume din cele trei arii pe care programul le are în vedere vor juriza proiectele înscrise, iar câștigătoarele vor fi anunțate la finalul lunii decembrie 2023.

Despre Programul de burse private L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Știință”

Cercetarea și știința reprezintă unul dintre pilonii importanți pe care s-a construit grupul L’Oréal, fondat de un cercetător în urmă cu peste 110 de ani. Încă de atunci, L’Oréal și-a dedicat energia pentru susținerea și promovarea cauzei femeilor, oriunde pe glob.

Programul național de burse private L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Știință” oferă sprijin tinerelor cercetătoare, le ajută să-și dezvolte potențialul maxim, iar prin faptul că oferă vizibilitate activității lor, programul le inspiră și pe tinerele eleve să ia în considerare o carieră în știință.

Despre L’Oréal România

L’Oréal România, parte a Grupului L’Oréal, care se dedică frumuseții de peste 105 ani, are o istorie de 25 de ani pe piața locală. Cu portofoliul său unic de 20 de branduri internaționale diverse și complementare, printre care și L’Oréal Paris, Garnier, Maybelline, Lancôme, L’Oréal Professionnel, Vichy și La Roche-Posay, L’Oréal România este unul dintre liderii pieței locale de cosmetice, prezent în toate canalele de distribuție: mass market, magazine, farmacii și drogherii, saloane, travel retail și branded retail.

Despre Comisia Naţională a României pentru UNESCO

Comisia Națională a României pentru UNESCO a fost înființată în 1956 şi este o instituție publică aflată în coordonarea Ministerului Educației Naționale, asigurând legătura României cu UNESCO, în baza colaborării cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii, Academiei Române și cu alte instituții şi organisme centrale.

Comisia Naţională a României pentru UNESCO are, conform Cartei Comisiilor Naţionale pentru UNESCO, rol consultativ, prin acordarea de consultanță de specialitate guvernului şi delegaţiilor la Conferinţa Generală UNESCO şi al programelor sale; rol de legătură între Secretariatul UNESCO şi structurile guvernamentale şi neguvernamentale; rol de informare a UNESCO asupra obiectivelor şi activităţilor naţionale; rol participativ în elaborarea, implementarea şi evaluarea programelor UNESCO. Misiunea CNR UNESCO este, pe de o parte, aceea de a focaliza programele UNESCO relevante în România, făcându-le repere ale dezvoltării socio – economice – durabile. Pe de altă parte, Comisia are rolul de a fructifica în planul activităţii globale a UNESCO valorile româneşti în domeniul educaţiei, culturii şi ştiinţei.

Despre UEFISCDI

Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) este o instituție publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Educației Naționale (MEN), care asistă Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS) în elaborarea propunerilor de metodologii și documentații referitoare la finanțarea învățământului superior.

Coordonează, sub îndrumarea științifică a consiliilor consultative ale MEN cu atribuții în CDI programe din cadrul Planului Național de Cercetare-Dezvoltare și Inovare pentru perioada 2015 – 2020 (PNCDI III); realizează și implementează proiecte de dezvoltare instituțională și de sistem, referitoare la învățământul superior, cercetare, dezvoltare sau inovare, cu finanțare națională și internațională, cu avizul MEN;

De asemenea, oferă consultanță și asistență tehnică pentru elaborarea și conducerea de proiecte în cadrul programelor interne și internaționale de cercetare științifică, dezvoltare tehnologică și stimulare a inovării.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top