Oglinda, lanterna și schimbările în carieră
Schimbările în carieră rămân doar în visele noastre sau eșuează pentru că avem oglinda murdară și lanterna stricată.
Când ne uităm în jur și vedem doar exemple negative, numai bune să ne justifice fricile, cauzele problemei sunt aceleași: oglinda și lanterna sunt stricate și în cazul nostru și al celor care trec prin schimbările la care noi încă visăm.
Ce …oglindă? Ce…. lanternă?
Oglinda este imaginea despre sine și despre situația în care ne aflăm.
Lanterna este imaginea despre potențialul nostru și oportunitățile pe care le avem.
Exemplul 1 – Nu crezi că ai suficiente calități, cunoștințe sau abilități pentru job-ul, rolul sau cariera la care visezi?
Poate că nu ai. Într-un moment de sinceritate și claritate, îți dai seama că nu le ai.
Dar ce te împiedică să faci progrese? Lanterna stricată. Ea îți spune că nu ai șanse să faci progrese pentru că nu ești în stare și pentru că nu ai nici condițiile necesare.
Exemplul 2 – Nu îți dai seama de ce alții au mereu noroc și obțin ce vor și tu nu?
E posibil să fii omul nepotrivit, la locul potrivit. Adică oportunități sunt, tu le vezi, te duci către ele, faci eforturi, dar nu ai calitățile, cunoștințele sau abilitățile necesare să fii luat în seamă.
Nu ai șansa să arăți că poți, pentru că încă nu poți. Ai oglinda murdară și ți se pare că te pricepi, dar nu e așa. Sau ți se pare că ceilalți nu fac mare lucru, când de fapt au ani de muncă, încercări, eșecuri și învățare în spate. Nu vezi ce-ți lipsește față de ei.
Primii pași?
Oglinda și lanterna sunt formate într-o lungă perioadă de timp, prin experiențe, credințe și interacțiuni cu familia în copilărie, cu școala și profesorii când creștem, cu toate locurile de muncă și șefii avuți, etc.
- A accepta că necesită curățire și reparații e deja un progres imens. Uneori ne dăm seama de probleme din cauza greutăților prin care trecem și care ne deschid ochii – spre interior (oglinda) sau spre exterior (lanterna).
- A le curăța și repara necesită o muncă serioasă, pe care nu o prea putem face singuri. Trebuie să știm cu ce înlocuim imaginile deformate și e nevoie de multă consecvență. Nu se întâmplă peste noapte.
Să suferim în tăcere și deznădăjduiți nu ajută la nimic.
La nimic.
Cea mai simplă soluție?
Cea mai simplă soluție este un împrumut temporar. Un specialist în dezvoltare personală și de carieră poate oferi o perspectivă obiectivă și instrumentele necesare. El te ajută să vezi cum arăți azi și ce viitor poți avea, folosind niște oglinzi și lanterne ajutătoare. Cum erau roțile de la bicicleta din copilărie.
- Tu conduci bicicleta. Tu privești către tine și către viitor.
El doar curăță oglinda și pune lanterna acolo unde tu încă bâjbâi.
- Tu începi să te vezi clar pe tine și în jur.
El merge cu tine înainte până nu mai ai nevoie de rotițele ajutătoare.
- Rolul tău este să vrei să faci asta, pentru că înțelegi de ce este important: șansele să obții un job mai bun sau să ai în sfârșit cariera potrivită cresc incredibil de mult, față de ce credeai că este posibil. Rolul tău este să muncești ca să cureți și să repari.
- Rolul lui este să te ajute să obții claritate și să te ghideze cum să cureți și cum să repari oglinda și lanterna, cum să le întreții pe viitor.
Este ca și cum ai avea un partener de încredere care te însoțește pe parcursul călătoriei tale. Acest partener îți oferă o oglindă sinceră, te luminează cu o lanternă puternică și te ghidează către o versiune mai clară a ta.
La ce să ai grijă?
Evită specialiștii care îți spun ”ce trebuie să vezi”. Fiecare avem oglinzile și lanternele noastre. Atât timp cât sunt curate și funcționează, sunt cele mai potrivite pentru noi.
Cu ochelarii bunicii, nu puteai citi când erai mic. Nu erau pentru ochii tăi, deci nu erau buni pentru tine.
Cu ochelarii colegei de birou nu poți citi decât cât timp ți-i lasă. Nu-s ai tăi. Trebuie să ai instrumentele tale, nu să depinzi de alții mereu.
Ai grijă să nu ți se spună ce trebuie să vezi și să ți se închirieze niște oglinzi și lanterne de unică folosință. Un profesionist nu face asta (
În concluzie
Dacă vrei o schimbare reală, de durată, a ta și a carierei, primul pas este să accepți că este posibil. Ai șanse, doar ai oglinda murdară și lanterna stricată. Odată ce vei vedea clar, va deveni posibil.
Dacă nu poți singur – să accepți toate astea sau să repari, caută ajutor. Dacă nu iese din prima, continuă. Ori vrei, ori nu vrei!
Schimbarea care începe cu ”poate” este rețeta eșecului.
Când știi că e greu pentru că ai de făcut curățenie și reparații, nu pentru că ”viața este greu”, știi deja și care este soluția.