Psihologul oferă suport, toleranța, răbdare, acceptare și ascultare fără judecată
Acum când echilibrul dintre tehnologie și umanitate devine tot mai fragil, profesioniștii din domeniul psihologiei joacă un rol vital în reconectarea individului la esența sa umană. Daniela Gavankar ne întâmpină cu o experiență vastă și o viziune profundă asupra dezvoltării uman și ne oferă o perspectivă unică asupra rolului esențial al psihologiei în societatea modernă, subliniind importanța autodezvoltării, a comunicării și a empatiei în procesul terapeutic.
Ce te-a motivat să alegi această profesie și să lucrezi în mod direct cu oamenii?
D.G: Am ales facultatea de psihologie la 18 ani, fără să știu prea bine de ce. Visam să lucrez cu copii, și mi-am ales o categorie de copii cu dificultăți foarte mari, și anume copiii cu autism și alte tulburări de dezvoltare. Mi-am dorit să le dau copiilor o voce, și am și lucrat mult și ca logoped.
Din experiența ta, care consideri că este cea mai mare provocare pe care oamenii o întâmpină în dezvoltarea lor personală sau profesională?
D.G: Cred că oamenii nu au un plan de dezvoltare, și chiar dacă îl au, îl lasă foarte ușor în mâinile altor oameni. “Dacă mama nu vrea, dacă șeful nu vrea, dacă programul nu-mi permite, dacă soțul nu vrea.” Același lucru se întâmplă și în plan personal și în plan profesional. Dacă tu vrei să ajungi expert într-un domeniu, trebuie să te dezvolți personal și profesional, este nevoie să faci terapie, dezvoltare personală, tocmai pentru a crește, pentru a avea încredere în tine și pentru a-ți cunoaște și crește permanent valoarea. Eu am terminat facultatea în 2001, primul master în 2006 la Universitatea București, al doilea la University of Texas în 2010, și am devenit ușor-ușor formator, supervizor, trainer, profesor asociat al Universității Spiru Haret și am planuri de creștere pentru următorii ani. În fiecare an am atins o treaptă pentru care sunt recunoscătoare și bucuroasă.
Citește continuarea articolului în ediția octombrie 2023 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!
Clementina Anghelache este antreprenor în dezvoltare personală, learning facilitator, autor și Ontological Coaching Practitioner cu peste 15 ani de experiență. Formările sale cuprind peste 5000 de ore în domenii de business, leadership, vânzări și marketing, 3 programe NLP Practitioner și un Master, 3 școli de coaching cu Alain Cardon, Sir John Whitmore și Inner Game cu Tim Gallwey, PCM, Points of You, Theta Healing și Acces Consciousness. A petrecut două decenii ca antreprenor în publishing în domeniul învățării organizaționale și în urmă cu trei ani a relansat licența revistei Psychologies în România. Este pasionată de scris și acompaniază persoanele care doresc să își transforme viața prin intermediul journaling, prin cursuri create din perspectiva ontologică. Clementina crede că învățarea este un fel de a fi natural al omului și că prin învățare avem acces la transformarea vieții noaștre și atingerea obiectivelor.