Rolul mentorului pentru psihologi la început de drum
Din ce în ce mai mulți oameni de succes aleg să își desfașoare activitatea alături de un mentor, în programe de mentorat.
Mentorul sau programele de mentorat au devenit populare în ultimii ani, desi termenul și rolul aparține tuturor vremurilor. El este un accelerator, care te ține pe drum si te duce către îndeplinirea ociectivelor tale profesionale.
Și totuși, care este rolul și cum te ajuta un mentor daca ești psiholog la început de drum, și ce motive ai avea să alegi să lucrezi cu un mentor, chiar dacă nu ai curaj sau clienți, la început:
• Un mentor te poate ghida în procesul de învățare și dezvoltare profesională, ajutându-te să dobândești cunoștințe și abilități esențiale în dezvoltarea ta personală și profesionala.
• Un mentor te poate ajuta să dobândești încredere în abilitățile tale și să te simți mai confortabil în rolul de psiholog, ceea ce te va ajuta să interacționezi mai bine cu clienții, să ai informații dar curaj să te promovezi, să te deschizi în fața oamenilor și să îți cunoști adevărata valoare!
• Mentorul oferă recomandări și direcționarea specifică pentru a-ți construi, în practica ta psihologică, relația cu clienții tăi. El poate oferi îndrumare privind modurile de comunicare a preturilor, a schimbărilor, a cadrului și contractelor profesionale.
• Un mentor cu experiență poate să te introducă în grupuri profesionale relevante, orientate către succes și dezvoltare, ceea ce îți poate facilita stabilirea unor relații cu alți specialiști și potențiali clienți.
• La început, pot apărea dificultăți și o mulțime de incertitudini, frici și îndoială. Un mentor poate fi o sursă de sprijin emoțional, ajutându-te să depășești obstacolele și să gestionezi situațiile stresante.
• De la un mentor cu experiență poți învață tehnici de promovare, marketing, storytelling, copyrighting și networking care să te ducă si către clienții tăi, cu încredere și cu o direcție clar stabilită!
Un mentor poate juca un rol semnificativ în dezvoltarea ta profesională și te poate ajuta să-ți construiești cu succes cariera în psihologie, chiar și atunci când începi cu puțini clienți sau cu mai puțin curaj.
Daniela Gavankar ajută psihologii să-și găsească direcția, încrederea și clienții de care au nevoie. Este psiholog specialist la rândul său, din 2001 și iubește oamenii. Și florile. Și pisicile. Este soție, mamă, formator, supervizor, mentor dar și o exploratoare neobosită a potențialului uman. Este profesor asociat al Universității Spiru Haret din 2018, unde predă și îi sprijină pe studenți să înțeleagă autismul și abordarea comportamentală a copiilor cu autism.