Now Reading
Schimbări reale în carieră. Iepurele, extraterestrul și dinozaurul

Schimbări reale în carieră. Iepurele, extraterestrul și dinozaurul

Avatar photo

Viața ta depinde de întrebările pe care ți le pui.

Care sunt întrebările cele mai utile pentru a reuși să faci schimbările de care ai nevoie – o atmosferă mai bună la muncă sau mai mult sens în ce faci, un alt job, un domeniu complet nou la care visezi de ani buni?

Dacă nu ești mulțumită de cariera ta, începe reflectând la: 

Pe ce întrebări te concentrezi de obicei?

vs

Ce alte întrebări ar trebui să-ți pui?

Întrebările tale creează lumea în care trăiești. Chiar dacă nu ți le pui (conștient), viața ta și cariera ta sunt răspunsurile pe care le dai fără să știi 

✅De ce anume ești interesat(ă) cu adevărat ?

✅ Care sunt standardele tale când vine vorba de carieră? Ai standarde? Ce și cât aștepți de la tine?

✅Care sunt KPI-urile tale în viață și cum le trăiești zilnic la muncă?

✅Cum te vezi tu pe tine ca profesionist(ă)? Te poți vedea ca un/o profesionist(ă) sau ești un simplu angajat speriat și deznădăjduit?

✅ Cât de sincer(ă) ești cu tine?

✅Cum vezi situația în care te afli?

✅Cine are puterea să te ajute/salveze sau să te distrugă, când vine vorba de carieră? Șeful, intrigile de birou, pilele sau criza economică?

✅Unde cauți soluții? Le cauți sau – de fapt – te concentrezi pe ce te nemulțumește și pe faptul că nu se poate schimba nimic? Cât de departe ai curajul să explorezi?

„Cum m-ar putea ajuta un iepure, un extraterestru sau un dinozaur în carieră?” probabil că nu se află în vocabularul tău de zi cu zi de la locul de muncă.

Din păcate, cel mai probabil, nici aceste întrebări nu sunt prietenele tale apropiate:

✅Ce este în controlul meu? Cum am o imagine clară și nedistorsionată de frici, neîncredere în mine și obișnuința de a mă simți persecutat sau neputincios?

✅Ce știu că este adevărat despre șansele mele de a face schimbările pe care mi le doresc (spre deosebire de ceea ce doar presupun pe baza ”experienței negative”)?

✅Care sunt poveștile pe care mi le spun aici?

✅Care sunt standardele sănătoase la care ar trebui să mă raportez în carieră, fără să spun cinic ”asta e idealism pentru tineri și aventurieri, nu oameni cu familie și rate”?

✅Care sunt limitele sănătoase pe care e cazul să mi le impun pentru a nu mai pierde vremea cu scuze? (spre deosebire de capitulare sau apatie)

✅Cum mă ajută să spun „nu știu”? Ce parte din mine și din convingerile mele protejează?

Să nu pui aceste întrebări este la fel de inutil și absurd ca a dialoga cu iepurii despre carieră.

Capacitatea ta reală pentru a face o schimbare depinde de modul cum pui problema. La fel și șansele tale de a reuși ce ți-ai propus.

✅Dacă te întrebi „cum o să supraviețuiesc oare?” (disperare) este foarte diferit de „ce este în controlul meu pentru a schimba situația?” (putere)

✅Dacă te întrebi „de ce trebuie să muncesc atât de mult în fiecare zi?” (copleșire) este foarte diferit de „ce aleg să fac de acum încolo în legătură cu asta?” (putere)

✅Dacă te întrebi „de ce nu pot face nimic bine?” (ură de sine) este foarte diferit de „care sunt abilitățile pe care le pot folosi pentru a rezolva asta?” (stimă de sine)

Concentrarea pe ceea ce nu funcționează, pe frică, pe slăbiciunile tale, te menține într-o stare de spirit negativă, pesimistă și autodistructivă.

 E ca și cum te-ai ucide pe tine și cariera ta, zi de zi. Nu, nu da vina pe șeful dinozaur.

 Sună dur? Nu este la fel de dur ca realitatea.

Nu putem schimba totul deodată, nu putem avea tot ce ne dorim fix așa cum ne dorim, nu putem repara toate nedreptățile, dar un progres poate fi făcut.

Dacă asta nu e suficient și ne face să renunțăm din start sau pe parcurs, este cel mai bună ilustrare a modului în care judecăm realitatea: nu am obținut totul, deci nimic nu e suficient vs. schimbarea se produce, dar nu ne mulțumește, deci spunem că nu este posibilă sau nimic nu s-a schimbat.

Nu te vor salva extratereștrii. Nici (doar) gândirea pozitivă. Sau statuia în memoria suferințelor și deznădejdii tale, care te-a convins că nu merită să încerci nimic.

Uneori un duș rece e bun, recomand dușuri dese prin lecturi utile.

Apropo, nu ai nevoie de un nou job sau de o schimbare de carieră dacă acestea sunt întrebările tale.

Ai nevoie de o schimbare a mentalității. Și de claritate.

Ți-o spun din experiența proprie și din cea a clienților cu care lucrez pentru diverse schimbări și tranziții în carieră.

Fără schimbarea mentalității, vei aduce aceleași tipare de neajutorare la noul tău job sau în noua carieră.

În concluzie, ce poți face în mod concret?

✅Pune întrebările pe care nu ai îndrăznit niciodată să ți le pui ție, dar le adresezi mereu altora când au probleme și îți cer sfatul. (Nu te-ai gândit până acum să observi diferența, nu?)

✅Cere-le altora să-ți pună întrebări dificile, provocatoare, brutal de oneste, despre cariera ta, lucrurile care te nemulțumesc, nesiguranța în care te menții, soluțiile pe care le ocolești.

✅Pune 20 de întrebări noi pentru fiecare problemă veche pe care o ai. Da, 20.

Fă cel puțin asta înainte de a de a renunța!

Așa pășești într-o lume nouă. Întrebările noi îți vor arăta:

✅Ce resurse reale ai

✅Ce lipsuri reale ai

✅Dacă schimbarea jobului sau a carierei este răspunsul pe care îl cauți

✅Dacă schimbarea ta este prioritatea reală

✅Unde ai de lucru

Poți face asta singură, încet, sau cu un specialist, repede.

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top