Now Reading
Sindromul sefului agresiv: Cum detensionam relatiile

Sindromul sefului agresiv: Cum detensionam relatiile

Revista Psychologies

serviciu, job, sef, agresiv, agesivitate

Ce te face sa accepti?

Cel mai invocat motiv pentru care victima abuzului de autoritate nu renunta la job este legat de partea financiara. Motivatia financiara nu este insa singura care te face sa ac­cepti o situatie abuziva la serviciu. Potrivit psihologului Alina Popescu, alte motive ar putea fi: nevoia unui loc de munca sigur, convingerea ca si in alte locuri va fi la fel, sau ca asa sunt toti sefii, inexistenta unui organism la nivelul companiei care sa poa­ta primi, analiza si so­lu­tiona plan­geri de acest gen si convingerea, din ce in ce mai frecventa in organizatii, ca trebuie sa fii „tare“, „rezistent la presi­u­ne“, automotivat, implicat si performant indiferent de dificultatile pe care le intampini.

Pana cand?

„Am renuntat la job in momentul in care seful meu incepuse sa-mi faca avansuri. Atunci am inteles ca salariul meu cel mare nu mai conteaza atat de mult“, spune Cristiana.

Adriana, care se confruntase cu o situatie abuziva, povesteste: „Cand munca mea a fost calcata in picioa­re, odata cu persoana mea, am re­nun­tat fara regrete. Desi facusem tot ce se putea omeneste posibil ca sa ajung la o intelegere, dupa ce e­pu­izasem argumentele pe care le consideram profesionale, mi s-a raspuns cu superioritate. Cred ca atunci cand o persoana intr-un post de autoritate nu are argumente valabile, invoca pozitia. Situatia e des intalnita. Un asemenea sef se descalifica singur, lasand la vedere fragilitatea si, uneori, incompetenta“.

A cui este vina?

Nu putem vorbi de vina cuiva. Si persoana care abuzeaza de putere este o victima a propriilor probleme. Exista medii organizationale atat de nesigure si conflictuale, incat favorizeaza astfel de comportamente abuzive. Persoanele abuzate incearca sa-si pastreze locul in organizatie acceptand abuzul. Se formeaza un cerc vicios greu de modificat“, spune psihologul Alina Popescu.

Cand apare excesul de autoritate?
Psihologul Alina Popescu considera ca putem sa ne gandim la posibilitatea existentei abuzului de autoritate atunci cand:
indeplinim sarcini care nu sunt ale jobului nostru, desi ar fi alte persoane abilitate care ar avea timpul si resursele necesare;

  • nu primim de la sef informatiile necesare indeplinirii sarcinilor, desi acesta le are;
  • suntem hartuiti;
  • se iau decizii, fara ca noi sa fim consultati, care ne afecteaza in mod constant;
  • nu ni se respecta in mod constant dreptul la viata personala;
  • asteptarile si standardele sefului sunt foarte schimbatoare si niciodata nu stim ce va urma;
  • suntem amenintati si sanctionati fara motiv sau primim sanctiuni prea mari pentru erorile facute.

„Sanatatea psihica valoreaza mai mult decat salariul!“
Adriana, 42 de ani, redactor

„Am trecut cu vederea primele semne (dispretul la adresa initiativelor, comentariile rautacioase cu ceilalti colegi), m-am gandit ca este posibil ca respectiva persoana sa aiba o zi proasta sau sa evalueze sub imperiul unor sentimente negative. Cand lucrurile s-au repetat, am inteles ca este vorba despre un scenariu a carui victima va fi intotdeauna subalternul. Mi-am dat demisia. Nu aveam o solutie «in maneca», dar stiam ca sanatatea mea psihica valoreaza mult mai mult decat salariul. Am gasit aproape imediat un alt job. ”

Text de Carmen Stefancu
Foto: GULIVR / Digital Vision, Stone +
 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top