Now Reading
Tips & tricks pentru gestionarea carierei intr-o piata dificila

Tips & tricks pentru gestionarea carierei intr-o piata dificila

Revista Psychologies

cariera, angajare, recrutare

Articol oferit de catre echipa HART Human Resource Consulting
www.hart.ro, www.consiliereincariera.ro

Procesul de angajare in 2009 a luat noi dimensiuni, inca din primul trimestru al acestui an. Cel mai evident aspect, s-a schimbat proportia dintre oferta si cerere, in contextul in care companiile deruleaza recrutari numai pentru pozitiile critice. In acest context, decizia angajatorului de a accepta o persoana pentru o pozitie vacanta poate fi luata pe baza unor criterii foarte specifice (si, de obicei, necunoscute candidatilor).

Domeniul stiintelor sociale, mai mult decat toate celelalte poate, prezinta un grad de cunostinte generale necesare profesarii in asistenta sociala, administratie publica, relatii publice, resurse umane, publicitate etc, in sensul ca nu se solicita in mod obligatoriu studii de specialitate. Importante sunt aspectele motivationale legate de relationarea cu oamenii, inclinatia catre activitatile ce presupun educarea, formarea, ajutarea sau influentarea altor persoane.

Pozitiile cu dezvoltarea cea mai rapida in ultimii ani au fost cele de specialisti in resurse umane si in relatii publice/comunicare (fie in cadrul companiilor sau a agentiilor de consultanta), perspectivele de dezvoltare fiind bogate prin expunerea la proiecte si medii de afaceri variate si complexe. Acest domeniu va cunoaste si in perioada urmatoare o dezvoltare, insa mult mai lenta datorita situatiei economice dificile, care a pus in pericol pozitiile de suport in HR din companii. Pe de alta parte, in acest domeniu al stiintelor sociale exista si pozitii care solicita o pregatire teoretica specializata; vorbim de jurnalism, pedagogie, psihopedagogia persoanelor cu dizabilitati, terapie ocupationala.

Competentele esentiale urmarite in lipsa unei experiente relevante in domeniu sunt abilitatile foarte bune de comunicare, exprimare profesionala (scrisa, verbala): descriere, explicare, predare, ilustrare, interpretare etc.

Plaja salariala pentru aceste domenii poate incepe de la 400-500 euro pentru pozitii de entry level, iar pe pozitii de middle&top management atinge valori de peste 2000 euro.

Pentru identificarea pozitiilor vacante dintr-un anumit domeniu este foarte importanta munca de research si apelarea la reteaua de contacte profesionale si personale.

In plus, pentru a face o diferentra fata de concurentii ce candideaza pentru aceeasi pozitie, este imperios sa te diferentiezi in toate etapele acestui proces. In alcatuirea CV-ului – prin sublinierea unor competente personale care te definesc sau implicarea in anumite activitati si rezultatele acestora. In cadrul interviului toate aspectele ce tin de tinuta, modul de prezentare si comunicare, structura si continutul discursului devin puncte ce pot decide acceptarea sau respingerea ta pentru pozitia respective.

Un sfat folositor care se poate folosi la momentul unui interviu: anterior intalnirii, realizati o cautare pe internet sau in retelele sociale (LinkedIn, FaceBook etc.) asupra persoanei cu care veti avea interviul, verificati daca aveti cunostinte comune, caz in care puteti mentiona acest lucru in cadrul intalnirii. Acest lucru poate demonstra ca sunteti o persoana cu placere pentru relationare, iar in domeniul stiintelor sociale acest lucru este imperios necesar.

Foto: dreamstime.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top