Trei tipuri de leadership la feminin
Într-o lume în care procentul femeilor lider este încă redus comparativ cu al bărbaților, există femei contemporane care au reușit să arate o față diferită a leadership-ului. Nu sunt primele, nu sunt singurele, ci sunt relevante, întruchipând valori non-tradiționale. Toate au împărtășit public obstacolele pe care au fost nevoite să le depășească pe drumul către succes, ceea ce în sine este o chemare pentru toate femeile. Deci, cum integrezi valorile tale în cariera ta?
Fiecare din femeile despre care urmează să citești întruchipează câte o valoare, o credință principală pe care au impregnat-o în întreaga lor activitate. Un crez transmis direct sau indirect care a dat forță mesajului lor către lume. Înainte de a ne adânci în poveștile lor, tu ce „mesaj-motor” ai insera în cariera ta?
Femeia Lider Creatoare
Studiu de caz: Reese Witherspoon
După douăzeci de ani de carieră artistică multipremiată, Reese și-a deschis propria companie de producție cinematografică în care și-a propus să „spună povești despre femei”. A citit zeci de cărți pentru a-și alege primele două ecranizări. Poveștile alese au devenit succese mondiale atât de box office cât și în critica de film. Când vine vorba despre obstacole, Reese își amintește cât de dificil i-a fost să creadă în alegerile sale și să se concentreze pe munca de creație, când mai toți cei din jur îi prevestiseră un dublu eșec: în primul rând pentru că a ales să reprezinte exclusiv femeile, apoi pentru că și-a finanțat singură primele filme.
Orice femeie care urmărește discursul lui Reese Witherspoon, la acceptarea premiului Woman of the Year, va zâmbi în momentul în care aceasta spulberă mitul femeii neajutorate din majoritatea filmelor și va fi cucerit(ă) de argumentația sa, cum într-o lume în care femeile sunt subreprezentate în roluri-cheie, măsurile politice nu au cum să favorizeze femeia. Când alegi să promovezi exclusiv povești cu și despre femei, e nevoie și de curaj, dar nu curajul e cel care a schimbat percepția femeii la Hollywood, ci actul creativ de excepție, de la genialitatea autorilor ce au urcat rapid în primele locuri pe listele bestseller-urilor mondiale, până la succesul răsunător și popularitatea ecranizărilor la care are acces acum întregul mapamond.
Citește continuarea articolului în ediția de noiembrie 2022 a revistei Psychologies sau abonează-te și primește revista lunar, prin curier.
Alina Negrea numără peste 17 ani în Dezvoltarea Talentelor, 8 ani în Recrutare, peste 7 ani în Coaching Executiv şi peste 8 ani de leadership în industrii variate şi în consultanţă. A creat, livrat, implementat şi coordonat programe complexe regionale şi a primit premii pentru Inovaţie şi Excelenţă în Educaţie, la nivel de ţară. Alina creează de asemenea cursuri online pentru America de Nord, este autor în publicaţii precum revista Psychologies, creează şi livrează workshop-uri open pe teme precum: Carieră, Motivaţie, HR & People Skills pentru industrii diverse. Este certificată internaţional ca şi Coach pentru Manageri, Coach de Carieră, Trainer & Facilitator, Profesor Virtual, Intervievator Comportamental: Executive Coach US DAVIS University, Virtual Teacher IRVINE University, GCDF Global Career Coach, SHL (CBI) Certified – CEB, E.S.P.E.R.E Communication Method, Transactional Analysis (AT), Neuro-Linguistic Programming (NLP), Certified Trainer & Facilitator-Austrian Chamber of Commerce.