Viata profesionala si mediul virtual
Ne-am familiarizat atat de puternic cu mediul online, incat aproape ca nu ne mai putem imagina viata fara acesta. Internetul a fost demonizat, invinuit, apoi ridicat in slavi si din nou aratat cu degetul pentru efectele negative pe care le are asupra noastra.
Mediul virtual ne face, in multe scenarii, viata mai buna – el ne permite rezolvarea anumitor nevoi rapid, aproape instantaneu, iar prin acest lucru contribuie la cresterea nivelului de confort. Viata a devenit mai comoda odata cu introducerea tehnologiei.
Pe de alta parte, in masura in care depersonalizeaza si ne priveaza de relatiile cu cei din jur, mediul virtual ne face sa pierdem din umanitate si din conexiunea cu ceilalti.
In mod evident, observam cel mai adesea acest comportament la adolescenti si, particularizand, la tinerii din generatia Millennials.
Acestia s-au nascut folosind noile tehnologii. Copiii care primesc astazi o tableta sau un telefon nu mai au nevoie de un manual de utilizare pentru acestea – ei le invata si le stapanesc nativ.
Ce se intampla atunci cand mediul virtual ne invadeaza viata profesionala
Foarte multi executivi conduc astazi echipe virtuale si lucreaza cu acestea de la distanta. Liderii comunica si coordoneaza activitati doar prin intermediul e-mailului si al calculatorului.
Pe termen lung, insa, daca nu exista un minimum contact direct, apar probleme de motivare, asumare si angajament.
Faptul ca oamenii nu mai simt ca fac parte dintr-o echipa si ca lucreaza impreuna, ii face sa se retraga, sa piarda din pasiune si sa devina mai indiferenti – este doar un job, de ce trebuie sa ma stresez atat de mult?
Ce e de facut
Nu e nevoie sa ne retragem definitiv din mediul online, ci sa ne dozam activitatea astfel incat sa avem si intalniri individuale cu membrii echipei.
Oamenii au nevoie sa fie vazuti si sa simta ca se investeste valoare si incredere in ei, iar aceste sentimente se transmit cel mai bine fata in fata sau vorbind direct cu persoanele din jur.
De asemenea, e indicat sa existe momente si contexte de intalnire, cunoastere si interactiune, cum ar fi evenimentele aniversare.
In multe organizatii, intalnirile incep sa fie orientate in jurul a ceea ce s-a facut, dar mai ales in jurul a ceea ce se vrea de la viitor.
E important ca oamenii sa isi proiecteze si sa isi imagineze ce se va intampla in timp si cum vor lucra impreuna pentru a indeplini o anumita viziune.
Din ce in ce mai multe companii inteleg ca emotiile sunt cel mai bun catalizator si elementul principal care ii aduce pe oameni laolalta si ii face sa se miste in aceeasi directie.
In cazul in care refugiul in mediul virtual se propaga si asupra vietii noastre personale si, atunci cand ajungem acasa de la birou, avem tendinta de a sta tot conectati si de a ne verifica in mod constant e-mailurile, atunci e indicat sa ne propunem cateva exercitii.
In primul rand, e necesar sa ne limitam timpul pe care il petrecem in fata calculatorului la doar 6 ore pe zi. E important sa ne gandim la primii pasi pe care vrem sa ii facem pentru a renunta la obiceiurile legate de refugiul in mediul virtual, dozandu-ne eforturile si cuceririle – trecerea se face pas cu pas.
Mai mult, e indicat sa avem discutii cu persoanele dragi atunci cand ajungem acasa. De multe ori, sub pretextul ca suntem obositi, credem ca retragandu-ne in camera noastra, ne vom odihni. Insa nu facem decat sa ne izolam in continuare, chiar daca in alt mod decat in spatiul online.
In cele din urma, mediul virtual nu este niciodata o problema in sine, ci modul in care alegem sa ne raportam la el, indiferent ca vorbim de viata noastra personala sau profesionala.
De Lilia Dicu, Daring Executive Coach, [email protected]