Vreau sa fac altceva
Libertatea de a te reinventa
Nevoia de a face ceva nou, de a lucra in alt domeniu sau poate in acelasi, dar pe alta pozitie, poate surveni oricand. Nu ma refer aici la avansarea de pe pozitia pe care te afli, ci la schimbarea departamentelor.
Aflat deja in cadrul unei organizatii, daca ai luat hotararea ca vrei sa incerci un nou domeniu, poti incerca o negociere cu superiorii, prin care sa iti asumi sarcini legate si de domeniul vizat.
Asta, in cazul in care ceea ce iti doresti nu este acoperit de diplome sau experienta, ci este cu totul nou. Daca exista sustinere din partea conducerii, trecerea se poate face in timp, dupa ce ai acumulat un minim de cunostinte despre noul domeniu vizat si ai reusit, in cel mai fericit caz, sa demonstrezi ca te-ai integrat foarte bine.
Exista, de asemenea, posibilitatea unei practici, pentru o alta firma, in domeniul nou ales sau reluarea studiilor. O astfel de miscare insa trebuie gandita si aplicata atunci cand avem siguranta ca este ceea ce ne dorim.
Factorii externi pot avea o influenta foarte mare si trebuie sa stim sa ii dam deoparte, pentru a fi convinsi ca schimbarea ne apartine noua in totalitate. Se poate ca mirajul sa fie cel care ne determina…
Fie colegii din alt departament sunt mai putin stresati, castiga mai bine, se deplaseaza mai mult sau mai putin in raport cu preferinta noastra de a merge pe teren sau a sta la birou, fie avem impresia ca am fi mai multumiti facand acel altceva.
In astfel de situatii, fie trecerea nu este una majora (cele doua departamente vizate avand elemente comune, si atunci putem incerca, cu pasi mici), fie este o trecere semnificativa, iar atunci este recomandata apelarea la un curs de coaching si dezvoltare personala.
Beneficiind de ajutor, iti poti clarifica si ierarhiza obiectivele, mergand in directia in care trebuie si nu cedand unor impulsuri sau situatii-limita care exista in prezent.
Un coach este o persoana alaturi de care nu doar iti identifici obiectivele, ci si resursele, ajutandu-te sa iti exploatezi corect potentialul si sa te adaptezi la noua realitate.
Astfel, poti ajunge la atingerea unui echilibru care vizeaza nu doar viata ta profesionala, ci si pe cea personala, abordarea clientilor facandu-se sub aspect global.
„Eram apatica si nu mai aveam niciun fel de randament. Da, imi duceam la capat sarcinile, dar cam atat. Aspiratiile mele se opreau aici. Mi se parea un moment bun pentru o schimbare si deja ma gandeam la o reorientare in cariera.
O prietena m-a sfatuit sa apelez la ajutorul unui coach si i-am urmat sfatul. Asa mi-am identificat cauzele apatiei si mi-am structurat obiectivele vizate, dorintele reale, ajungand sa dau mai mult randament in domeniul in care activam.
Treptat – culmea! – am reusit sa obtin o promovare si mi-am dat seama ca problema era cea de recunoastere a meritelor si nu cea a schimbarii jobului. Mi-au folosit lectiile pentru a identifica adevarata mea motivatie si pentru a ma echilibra“, ne povesteste Dana, 35, asistent marketing.
Andrei, in schimb, cu ajutorul lectiilor de coaching a identificat mai clar motivele pentru care isi dorea schimbarea pozitiei in firma, de pe un post IT pe unul in domeniul vanzarilor.
„Aveam nevoie de miscare, de mai multa interactiune, de rezultate vizibile. Ma simt mult mai implicat in ceea ce fac, iar deplasarile si negocierile constante ma motiveaza mult mai mult decat reteaua de calculatoare a firmei.
Si financiar exista o motivatie mai mare, avand in vedere ca imi pot spori veniturile aducand mai multe contracte. M-a ajutat sustinerea pe care am primit-o la cursurile de coaching si stiu ca am facut alegerea potrivita pentru mine si stilul meu de viata.“
Criza existentiala
Sub nevoia schimbarii se pot ascunde mai multe motive decat ne place sa recunoastem sau chiar decat reusim sa identificam.
Lipsa de satisfactie din aria profesionala poate ascunde nevoi mai adanci, insatisfactii si din alte sfere ale vietii, mascate in acest domeniu.
Asa cum si reversul este valabil: neimplinirea profesionala poate atrage dupa sine frustrari care se vor manifesta si in alte sfere ale vietii.
Odata cu inaintarea in varsta, atingem un prag al retrospectiei, in care ne evaluam implinirea, succesele, realizarile, dezamagirile si ariile in care simtim ca mai avem multe de dat.
O analiza atenta a propriei vieti ne poate ghida catre raspunsul corect, care poate fi cel de schimbare a carierei sau de schimbare la nivel personal.
Niciodata nu e prea tarziu pentru a produce aceste schimbari daca ele sunt benefice noua. Desigur, ca membri ai unei familii, avem grija sa luam in calcul si responsabilitatile asumate odata cu acest rol.
Din acest motiv, in situatia de criza se impune o consiliere, care sa ne ajute sa ne definim nemultumirea, sa ii gasim originile si sa o depasim corespunzator.
Iar atunci, daca intr-adevar munca pe care o desfasuram nu ne mai ofera nicio satisfactie, putem incerca ceva nou, indiferent de varsta la care luam aceasta decizie, pentru ca, odata luata, ceea ce conteaza este motivatia si nu varsta.