Grupul de formare a psihopedagogilor speciali in interventie familiala psihanalitica (TFP)
Grupul are ca obiectiv formarea modalitatilor de interventie si a abordarii in asistenta persoanelor cu cerinte educative speciale din punctul de vedere al teoriei legaturilor familiale. Aceste cazuri nu pot sa fie eliminate din dinamica familiei.
Tendinta familiei este de a izola persoana care reprezinta un pericol fantasmatic si o imagine negativa a legaturilor familiale. Un mediu familial bun permite dezvoltarea adecvata, in conformitate cu realitatea diagnostica data. Teoria portavocii, teorie importanta a terapiei legaturilor familiale permite intelegerea si integrarea cazurilor de acest tip in cadrul familiei.
Este necesar ca psihopedagogul sa includa familia in dezvoltarea cazului, sa lucreze cu mediul. In acest context, cursul arata modalitatile de interventie ale psihopedagogului special si modul in care se poate raporta la familie.
In TFP (Terapie Familiala Psihanalitica), familia este vazuta ca un grup din care membrul cu dificultati este membru direct. Tendinta generala, inclusiv teoretica este de a separa persoana cu cerinte speciale de restul membrilor familiei si de a aborda diferit. Modalitatea de baza se intemeiaza pe lucrul cu toata familia, in conformitate cu specificul psihopedagogiei speciale. De asemenea este de preferat, daca situatia o permite, crearea echipelor interdisciplinare in care alaturi de psihopedagog sa participe un terapeut.
Este o modalitate de interventie psihopedagogica de tip psihanalitic care prezinta:
- Teoria legaturilor familiale
- Metode de interventie psihopedagogica si psihologica pe cazuri
- Specializarea intr-o abordare analitica a cazurilor
Cursul se adreseaza:
- psihopedagogilor care lucreaza in cadrul diferitelor institutii;
- psihopedagogilor care intalnesc cazuri de dizabilitat;
- studentilor care doresc sa lucreze cu copii cu nevoi speciale.
Cursul este compus din 4 cicluri:
- Ciclul personal
- Ciclul teoretic
- Ciclul tehnic
- Ciclul de supervizare a interventiilor psihopedagogice
Formarea se bazeaza pe principii psihanalitice de abordare a situatiilor de lucru si a grupului familial. Formarea este efectuata de Echipa pentru Romania din cadrul Asociatiei de Psihanaliza Legaturilor – Apsylien, Lyon.
Pentru informatii si programare interviu:
Psiholog Claudiu Ganciu – 0722 453 906, [email protected]
Psihopedagog Cristina Calarasanu – 0729 752 145
Inscrierile vor incepe la data de 1 decembrie, iar cursul va debuta in ianuarie, dupa completarea locurilor disponibile (10).