Robert Murray: Mentorul are un rol esential in dezvoltarea unei cariere de succes
Robert Murray, expert international in leadership si dezvoltare personala vine in Romania in perioada 19-21 octombrie la Enlightening Leadership Series, un program cu 3 module, care va avea ca teme principale: Personal Brand Development and Management, Executive Selling si Executive Coaching.
Pana la eveniment, Robert Murray explica importanta mentoratului si rolul mentorului in dezvoltarea unei cariere de succes.
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poti face pentru cariera ta este sa iti iei un mentor care sa te ajute sa iti construiesti propriul drum. Mi se pare incredibil ca sunt putini aceia care lucreaza cu un mentor, mai ales ca este cu adevarat valoros pentru succesul in cariera.
Iar statisticile arata ca doamnele stau si mai prost la acest capitol. Da, barbatii pot conduce kilometri in sir fara directie si nu opresc sa ceara coordinate nimanui si, cu toate astea, este de doua ori mai probabil ca un barbat sa aiba un mentor decat o femeie. Ce parere aveti de asta?!
Eu sunt mentorul catorva lideri tineri. Am tot fost de-a lungul carierei mele. Imi face placere si este o buna modalitate de a da inapoi ce am primit. La randul meu, am avut mai multi mentori pe parcursul carierei mele si continui sa am.
Sa gasesti un mentor nu este atat de greu pe cat pare. Iata pasii principali:
- In primul rand cauta o persoana pe care o respecti si care a reusit ceva ce ti-ar placea sa inveti.
- Apoi pur si simplu intreaba daca ar vrea sa iti fie mentor.
Iata care este cheia: nu te astepta ca aceasta persoana sa puna praf magic pe tine sau sa te stropeasca cu apa sfintita pentru ca tu sa dobandesti subit intelepciune si sa ai succes. Vechile reguli se aplica in continuare – daca vrei ceva, trebuie sa muncesti pentru acest lucru.
Urmatorul pas, dupa ce ai gasit un mentor, este sa lucrezi cu mentorul tau sa descoperi ce iti doresti cu adevarat si ce directie vrei sa ia cariera ta. Cei mai buni mentori te vor scoate din zona ta de confort si te vor ajuta sa cauti profund in tine pentru a descoperi, planui si executa propria strategie de succes.
Intr-un final, vei dori ca impreuna cu mentorul tau sa explorati urmatoarele zone:
- Relatii – Sunt relatii in viata ta care te ajuta sa ajungi acolo unde iti doresti si relatii care te tin in loc.
- Abilitati interpersonale – Felul in care relationezi cu ceilalti, ca discipol, coleg sau lider.
- Obiective – Care sunt obiectivele tale? Sunt realizabile? Sunt masurabile? Care este calendarul?
- Strategie – Orice lider sau om de afaceri trebuie sa inteleaga strategie si nu este fizica cuantica. Cele mai bune strategii sunt simple si usor de executat. Cauta un mentor care sa inteleaga asta si care stie cum sa te ajute.
- Concentreaza-te pe actiune – Un mentor bun o sa te incurajeze sa actionezi. Nu o sa aiba rabdare cu scuzele. Daca nu esti decis sa lupti pentru a-ti atinge obiectivele, nu ocupa timpul mentorului inutil.
Dupa ce ai inceput sa lucrezi cu un mentor, cand rezultatele se vad deja, devino tu insuti un mentor si descopera astfel noi modalitati de a te dezvolta.