Banii nu sunt totul. Dar câți dintre noi chiar înțeleg asta?
Banii nu sunt totul, deși alergăm după ei, după statutul atras de ei și bunurile materiale drept exemplificare. Oare unde ne regăsim pe noi înșine în această ecuație?
Citește și:
Confesiuni: Ce înseamnă să fii un părinte bun?
Am reununțat la rolul de victimă și am preluat controlul asupra vieții mele
Trăind într-un cartier sărac, am observat cum mulți își puneau piedici unul altuia în fuga către bogăție. Mașinile de lux nu lipseau de lângă blocurile de nefamiliști.
Un așa mare preț se punea pe aparențe, încât nu conta cât rău făceai pentru bunurile acelea. Niciodată nu am înțeles cum poate fi îmbucurător stilul ăla de viață, dar fiecare alege pentru el și își poartă crucea…
Mi s-a părut mereu inferior să trăiești doar pentru a face bani și pentru a impresiona. Banii vin la pachet cu alte lucruri, cum ar fi pseudorespect din partea celorlalți (pseudorespect deoarece acesta pălește atunci când nu mai este elementul care impunea respect- anume banii), vacanțe în locuri exotice și bunurile materiale implicite, mașini și gadget-uri.
Numai că având multe bunuri fizice riști să ai mai puține experiențe spirituale. Îți poate fi mai greu să trăiești iubirea, bunătatea și alte valori.
Tom Shadyac, regizor al filmului Ace Ventura și scriitor, în cartea lui „Manual de folosire a vieții” spune că în loc să ne punem întrebarea „Cât de mult pot obține?” să o înlocuim cu „De cât de mult am nevoie?”, și asta nu la limita subzistenței, ci pentru a prospera și a duce o viață semnificativă, cu scop și plină de bucurie. Însă acesta nu este principiul după care se ghidează mulți.
Sărăcia te poate împinge să faci lucruri nu tocmai morale, și nu este vina noastră că ne naștem săraci, dar este a noastră în totalitate dacă așa rămânem pe parcursul vieții și cum reacționăm la aceasta. Calea ușoară este cea mai frecvent aleasă.
Un aspect la care mă gândeam recent este că nu toți oamenii sunt făcuți pentru a avea succes financiar, pentru a fi oameni de afaceri sau angajații unei mari multinaționale. Unii sunt făcuți pentru a fi părinți de succes, voluntari în ONG-uri, sau pur și simplu un oameni cu adevărat buni care ajută mereu când au ocazia.
Banii nu garantează fericirea. Fericirea vine prin mulțumire cu sinele, prin relațiile avute, prin experiențele noastre (cursuri, călătorii), prin timpul acordat propriei persoane pentru a ne descoperi.
Acumularea de averi să fie scopul nostru în viață? Atunci când ne concentrăm prea mult pe partea profesională, chiar dacă stăm bine pe partea financiară vom fi deficitari pe alte planuri. Este greu să găsim un echilibru între cele două, dar necesar dacă ne dorim să diminuăm stresul și frustrările.
Trebuie să ne stabilim prioritățile, dacă pentru noi este important să petrecem timp cu familia poate vom fi mulțumiți cu un job unde câștigăm strictul necesar dar ne rămâne mai mult timp liber, decât un job mai bine plătit dar cu un program mai lung.
De asemenea, trebuie să ne revedem cheltuielile lunare. De câte ori se întâmplă să ne luăm lucruri nefolositoare sau puțin practice? O educație financiară riguroasă ne ajută să ne gestionăm mai bine banii, să diminuăm cheltuielile, să facem economii, să fim mai organizați, deci să fim mai relaxați din punctul ăsta de vedere.
Nu trebuie neapărat să câștigăm mai mult, ci să îi folosim cu mai multă conștientizare. Să apelăm la un consultant financiar poate fi o investiție bună și de durată…
De Oana Georgiana Ababei
Foto: shutterstock.com