Confesiuni: Tu cum remediezi un conflict cu partenerul de cuplu?
Știm deja că certurile în cuplu sunt firești și chiar utile pentru sudarea relației și o mai bună cunoaștere a partenerului. Câțiva cititori ne-au povestit cum remediază ei un conflict în cuplu.
Citește și:
Nu îmi place furia pe care o simt, dar face parte din mine
Îmi plac sfaturile și teoriile despre relații. Și totuși, cum le pun în practică?
Adrian, 43 de ani – „Eu am nevoie de pauză, soția mea de contact”
În cazul nostru, a durat ceva timp până să înțelegem cum percepe fiecare un conflict. Eu unul, am nevoie să mă retrag la un moment dat, să mă gândesc la cele spuse, să mă liniștesc, să iau distanță.
Am și făcut așa la începutul relației noastre, dar atitudinea mea era interpretată drept o respingere de către partenera mea. La rândul ei, ea preferă să rămân acolo, în preajmă, chiar dacă tăcut.
Important este să nu plec, să nu pun distanță între noi. Cum nevoile ne sunt foarte diferite, am avut nevoie de timp până când să găsim momentul potrivit pentru a discuta ce simte fiecare față de reacțiile celuilalt în conflict.
Doar discutând cu calm și răbdare, am avut ocazia să spună fiecare ce își dorește, dar și cum interpretează nevoia celuilalt.
În final, am ajuns la un compromis. Eu i-am explicat că nu este o respingere a ei ci o nevoie a mea de a mă liniști, iar uneori, în conflict, îi și spun acest lucru înainte de a mă retrage.
Alteori, dacă simt că îmi controlez emoțiile negative, rămân în preajmă. Până la urmă, sunt certuri care trec, dar de iubit ne iubim în continuare.
Dana, 31 de ani – „Credeam că sexul e antidotul supărării”
Cu fostul meu partener aplicam o rețetă pe care o credeam imbatabilă și asupra căreia căzusem amândoi de acord: chiar dacă suntem certați, facem sex și eliminăm energia negativă, reapropiindu-ne. La începutul relației era incitant pentru că sexul era încă foarte pasional și ne apropia.
Pe parcurs însă, am înțeles amândoi că problemele nu așa se rezolvă. Chiar dacă partidele erau incediare, problema rămânea pe fundal, amenințând să incendieze cu totul relația.
Cuplul de atunci s-a destrămat, dar măcar mi-am învățat lecția. Într-un conflict, știu că e important să nu îl jignești și rănești pe celălalt, lucru pe care i l-am spus și actualului partener.
Nu ne datorăm nimic, suntem împreună din proprie voință și pentru că ne iubim. Este bine să nu uităm acest lucru nici în conflict.
Contează însă să ai alături un partener cu care să poți discuta astfel de lucruri, inclusiv ce ai înțeles tu din conflict și ce te preocupă. Doar așa pot fi depășite problemele.
Alexandra, 35 de ani – „Pauză și de la capăt”
Cred că în conflict ventilăm multe chestii pe care nu le discutăm la timp sau pe care nu știm cum să le discutăm. Ele se acumulează, iar la prima ceartă se deschide cutia Pandorei.
Cel mai important lucru într-un cuplu, dincolo de ceartă, este să știi să discuți despre problemele care te preocupă, lucrurile care te deranjează, nemulțumirile pe care le ai… cât mai deschis.
În felul acesta, nici certurile nu vor escalada. Iar dacă tot se ajunge la conflict, atunci eu una recomand să luați o pauză când emoțiile sunt prea puternice și simțiți că veți spune lucruri pe care apoi să le regretați.
Puteți continua cearta ulterior, mai calmi, când chiar sunt șanse să înțeleagă fiecare câte ceva din supărările celuilalt…
Foto: 123rf.com