Cum ne afecteaza egoismul in cuplu
Nu te mai simti apreciata si iubita de partenerul tau? Se gandeste numai la nevoile lui? Iata cum functioneaza egoismul in cuplu.
La baza oricarei relatii de iubire reusite sta intotdeauna comunicarea. De ce exista totusi egoismul in cuplu?
Pentru ca, in momentul cand decidem sa nu mai traim singure incepem sa cautam un partener de viata de la care ne luam energia exterioara motivationala de care avem nevoie, ceea ce ne determina sa ne punem propriile nevoi mai presus de nevoile lui in mod exagerat.
Dificultatea intervine atunci cand egoismul intr-o relatie de cuplu este de multe ori inteles gresit si poate fi confundat cu alte stari si atitudini.
Ce este egoismul?
Egoismul este o stare interioara pe care o putem controla in functie de nevoile personale. Ceea ce ne intereseaza este sa aflam in ce imprejurari putem defini fiecare dintre noi egoismul in relatia de cuplu pe care o avem.
Este o trasatura de caracter dominanta sau doar o atitudine pe care o adopti atunci cand consideri ca este necesar?
Cum ne afecteaza egoismul in cuplu
Egoismul este provocat de multe ori de lipsa de comunicare, dar mai ales de lipsa de sinceritate. Nevoile noastre nu corespund intotdeauna cu nevoile partenerului noastru de cuplu.
Stimulii interiori pot provoca in cea mai mare parte existenta egoismului, iar cei exteriori il pot mentine sau umbri.
Egoismul apare si din cauza frustrarilor pe care le avem. Din neimpliniri avute in relatiile vechi. Din teama sa nu fim din nou dezamagite, sa nu investim sentimente profunde si apoi sa ne simtim singure in relatie.
Ne este teama ca nevoile noastre proprii nu vor fi satisfacute in totalitate si nu in ultimul rand din lipsa de incredere in noi insele.
Intram in relatii de cuplu in care nu mai suntem pe primul plan, nevoile noastre personale nu mai primeaza. Trebuie sa tacem.
Sa ascultam si sa urmam un sistem de valori impus de societate. Sa mergem pe principii de genul: Ca sa iti fie tie bine, mai intai trebuie sa imi fie mie bine. Daca eu m-am simtit bine cu tine, sper ca si tu te-ai simtit bine cu mine.
Aceaste situatii implica mai mult conditionare decat sacrificiu pentru ca egoismul este si o forma de automanipulare emotionala, iar consecintele ei pot fi imprevizibile.
Intr-o relatie de cuplu sanatoasa fiecare trebuie sa isi cunoasca si isi satisfaca propriile nevoi. Exista ceea ce vreu eu si ceea ce vrei tu. Daca ne putem comunica si satisface reciproc nevoile atunci cu siguranta ne va fi bine.
Cum gestionam egoismul
Trebuie sa te analizezi pe tine in raport cu relatia de cuplu. Sa fii atenta la atitudinea pe care o ai fata de iubitul tau. Sa te intrebi ce nevoi primeaza in relatia voastra si ce conteaza cu adevarat pentru tine intr-o relatie de cuplu.
Trebuie sa te gandesti ca pentru a primi ceva din exterior, trebuie sa oferi si tu la randul tau. Daca oferi indiferenta, acelasi lucru vei primi si tu.
Echilibru dintre tine si partenerul tau de viata, fara a exista pionii negativi, cum ar fi controlul si compromisul, il poti obtine prin comunicare si mai ales prin sinceritate. Prin respect si acceptare.
Prin eliminarea indiferentei si prin a oferi atentie celui de langa tine, nu doar cand ai tu chef sau ai o nevoie acuta de o imbratisare sau un rasfat.
De Lupita Carmen
Citeste si:
Greseli de comunicare care iti vor afecta relatia de cuplu
Ingrediente esentiale pentru un cuplu de durata
Foto: shutterstock.com