Lecția de profesionalism și omenie învățată la Ospedale Maria Santissima Addolorata
Am văzut că poți fi tratat cu profesionalism și omenie într-un spital. Nu doar în filme există medici dedicați meseriei lor…
Citește și:
Fobie?! Pentru mine dentistul este un fel de ceasul rău, pisica neagră și tramvaiul 13…
Un diagnostic, o teamă teribilă și un medic care mi-a redat sănătatea și pofta de viață
La câțiva kilometri de Salerno, în micul univers al orașului Eboli, se află acest spital minunat, mai exact această secție remarcabilă de Nefrologie ce m-a găzduit pentru câteva zile.
Coordonatorul acestui departament dinamic este un medic primar neobișnuit, Dr. Gigliotti G. Afirmând despre el că este „neobișnuit”, mă refer, de fapt, la amestecul interesant, și care intrigă, de personalități care îți atrag atenția încă de la prima întâlnire.
Apariția lui amintește de personajele cult din seria Gomorra, cu o privire ca a lui Genny Savastano, în timp ce mișcările și atitudinea sa se apropie de cele ale lui Ciro Di Marzio din seria mai sus menționată.
Dar ceea ce vă va surprinde cel mai mult, la momentul la care ajungeți să îl cunoașteți, va fi genialitatea sa comparabilă cu cea a unui Doctor House cu accent partenopeo (napolitan), exact ca personajul din celebrul serial de televiziune.
Dr. Gigliotti este întotdeauna prezent în secția sa, chiar și după program, și trece de la un pacient la altul sau, mai bine spus, de la un caz special la altul.
Alături de el lucrează o echipă de medici tineri și fantastici care, cu pasiune, disponibilitate și profesionalism, demni de Gigliotti, îl asistă și îl susțin în cazuistica deosebită a acestui departament.
În ceea ce privește secția pe care vă invit să o vizitați, veți fi la fel de impresionați ca mine.
Pe lângă curățenia și ordinea care trezesc sentimentul de cămin al casei dumneavoastră, secția și spațiile comune crează impresia unei realități aparte, această stare fiind susținută și de obiectele care compun amenajarea spațiului, păstrate într-o stare excelentă, aproape nouă.
Și dacă v-a surprins ceea ce tocmai am afirmat, aflați că aceste obiecte provin din donațiile diferiților pacienți și vizitatori ai instituției medicale.
Ca să vă dau un exemplu concludent, în salonul meu existau 3 dulapuri pentru pacienți, donate de către un hotel de 4 stele din oraș, care, pe durata zilelor mele de spitalizare au fost curățate, cu o sinceră atenție și implicare, de către o doamnă frumoasă din echipa de curățenie.
Continuând vizita pe secția de nefrologie, veți găsi birouri, scaune și multe alte obiecte interesante, pe care vă las să le descoperiți la fața locului.
Inutil să aduc în discuție extraordinara disponibilitate și amabilitate a oamenilor care sunt angajați în departamentul doctorului Gigliotti.
Cum să mă exprim ca să înțelegeți dimensiunea relatării mele? După atât de multe realități spitaliceşti apăsătoare întâlnite în regiunea noastră, am descoperit, în sfârșit, un spital în adevăratul sens al cuvântului, pe care îl pot numi un „mecanism perfect”, cârmuit cu un profesionalism nemaiîntâlnit, cu pasiune pentru meserie, de către un om care luptă, împreună cu echipa sa, cu diferite diagnostice complicate, pentru binele pacienților.
Deci, dacă nu vă lăsați ușor impresionați de caracterul morocănos al Dr. Giogliotti, îi asigur pe toți cei care se vor afla în situația de a vizita secția de Nefrologie a „Ospedale Maria Santissima Addolorata” că vor găsi o echipă de specialiști geniali și avangardişti, care îi va ghida pas cu pas și, mai presus de toate, cu dedicare, pe parcursul spitalizării.
„Ospedale Maria Santissima Addolorata” se află sub tutela A.S.L. (Azienda Sanitaria Locale) Salerno iar tratamentele de care veți beneficia acolo sunt asigurate în baza cardului european de sănătate.
Concluzionând, după experiența trăită în acest spital, am înțeles de ce C. Levi și-a intitulat romanul: „Hristos s-a oprit la Eboli”… pentru că, probabil, și autorul a știut la vremea aceea că Eboli este patria Miracolelor și a autenticității naturii umane.
Foto: shutterstock.com