Agorafobia – de neoprit?
Buna. Sunt Aurelian si am fost diagnosticat cu aceasta boala (agorafobie) acum 3 ani. Am urmat un tratament (efectin) timp de un an fara prea multe rezultate. Sufar de o forma relativ usoara (cel putin asa imi place sa cred). Acum un an am facut o munca de teren devenind astfel dependent de masina. Daca ma puteti ajuta cu orice sfat v-as multumi profund. Momentan nu mai iau nici un fel de tratament. Un lucru ciudat, eram o persoana hiperactiva, calatoream foarte mult. Boala am invatat-o relativ repede in decurs de o luna, probabil ca daca nu as fi cautat dupa simptome nu stiam ce am? Va multumesc!
Intrebare pusa de: aurelian, 34
Raspunsul psihologului:
Agorafobia este o tulburare si nu o boala, o tulburare care se poate trata atat cu o abordare medicala cat si cu psihoterapie. O abordare, psihoterpeutica va poate permite sa intelegeti ce rol joaca aparitia acestei tulburari in ansamblul vietii dumneavoastra psihice, ce poate ea sa insemne, adica sa spuna – in limbajul unor simptome – despre ceva ce, pentru moment, nu-si gaseste „cuvintele”.
Aparitia „ca din senin” a unor astfel de simptome este, intotdeauna, semnul ca „ceva nu merge”, ca exista tensiuni psihice care se „descaraca” prin intermediul sau si pe care un demers psihoterapeutic le poate aduce la lumina si clarifica.
Cea mai potrivita terapie, in cazul dv inteleg ca va doriti o rezolvare rapida mai ales din cauza specificului activiatii dv, este terapia cognitiv-comportamentala.
O alta cale ar fi abordarea psiho-dinamica, adica psihoterapia psihanalitica care va poate oferi o explorare mai profunda a sinelui si o intelegere in contextul vietii a acestei tulburari.
Va sugerez sa consultati site-ul Colegiului Psihologilor unde veti putea gasi lista psihoterapeutilor acreditati de acest for si sa va gasiti in functie de locatia dv un coleg de breasla care sa va poata ajuta in acest demers.
Succes!
Psiholog, psihoterapeut de orientare psihanalitica, absolvent al cursului de formare ale Fundatiei Romano-Olandeze de Psihoterapie Psihanalitica (2003-2007) Asociatia Romana de Psihoterapie Psihanalitica ii acorda certificarea de libera practica sub supervizare. Membru al Asociatiei Romane de Psihoterapie Psihanalitica din 2005. Membru al Asociatiei Psihologilor din Romania din 2003 Experienta cu numeroase grupuri de dezvoltare personala in cadrul Societatii Romane de Psihoterapie Experientiala din Romania; participant la cursuri de Terapie prin Dans si Miscare in cadrul SPER. Intre 2001-2003 a urmat cursuri de Master in cadrul Societatii Romane de Psihoterapie Experientiala din Romania. A facut parte dintr-un program complet de Recuperare Cardiovasculara la Centrul de sanatate Budapesta unde s-a ocupat de partea de consiliere si sustinere teraputica de grup a clientelor incluse in program. Managing Partner la MindCare din noiembrie 2006, avand ca obiectiv crearea unui spatiu terapeutic pentru adulti, adolescenti si copii. In cadrul centrului MindCare se ocupa de psihoterapia psihanalitica individuala pentru adulti si adolescenti - probleme de atasament, dificultati de relatie, depresie, anxietate. Centrul MindCare Str Henri Coanda, 33 (sector 1, langa Hotel Minerva), telefon: 0753.535.385 www.mindcare.ro