Am trac
Buna ziua, am si eu o problema: cand vorbesc in public sau oficial, am trac, ma inrosesc si uit ce am de spus sau chiar vorbesc aiurea desi vorbesc despre lucruri pe care le fac zilnic si le stiu ca pe apa! Imediat ce devine oficiala situatia ma comport groaznic, am o spaima nejustificata, o frica pe care nu o pot defini. Ma puteti ajuta? Multumesc frumos, o zi buna, cu stima, Emilia
Intrebare pusa de: Emilia, 50
Raspunsul psihologului:
Ceea ce descrieti este o teama de a vorbi in public, este o anxietate care creste gradual pana ajunge inteleg sa va dezechilibreze emotional si rational. Asadar ar fi doua cai de abordare a acestei probleme cu care inteleg aveti contact in job-ul dv.
Ar fi o cale exploratorie, a gasirii si stabilirii sursei potentiatoare, asta ar insemna un demers psihoteraputic care sa va ajute sa gasiti ceea ce este ascuns, ceea ce este invizil in mintea dv in acele momente.
Ar mai fi o cale, de „expunere controlata” la astfel de situatii, si aici am in vedere tot felul de cursuri de actorie, dramaterapie, cursuri de oratorie, grupuri de dezvoltare personala etc, care sa va faca sa va confruntati cu o situatie similara dar controlabila si ajustabila in timp real si de catre un specialist in domeniul respectiv.
Nu uitai ca puteti lucra cu emotiile si mai ales cu gandurile si scenariile anticipatorii dezastroase, negative. Trebuie doar curaj de a va confrunta cu ele, oricare ar fi aceste scenarii.
Nu v-as recomanda doar o abordare farmacologica a acestei situatii pentru ca ea nu va face decat sa reduca momentan anxietatea dar si sa ‚ascunda’, sa ‚mascheze’ esenta emotiilor si sa deplaseze problema in alta parte. Acesata varianta ati putea sa o luati in calcul doar daca situatiile sociale devin foarte anxiogene sa alegeti a urma in paralel cu demersul de dezvoltare personala, de psihoterapie si o astfel de cale.
Psiholog, psihoterapeut de orientare psihanalitica, absolvent al cursului de formare ale Fundatiei Romano-Olandeze de Psihoterapie Psihanalitica (2003-2007) Asociatia Romana de Psihoterapie Psihanalitica ii acorda certificarea de libera practica sub supervizare. Membru al Asociatiei Romane de Psihoterapie Psihanalitica din 2005. Membru al Asociatiei Psihologilor din Romania din 2003 Experienta cu numeroase grupuri de dezvoltare personala in cadrul Societatii Romane de Psihoterapie Experientiala din Romania; participant la cursuri de Terapie prin Dans si Miscare in cadrul SPER. Intre 2001-2003 a urmat cursuri de Master in cadrul Societatii Romane de Psihoterapie Experientiala din Romania. A facut parte dintr-un program complet de Recuperare Cardiovasculara la Centrul de sanatate Budapesta unde s-a ocupat de partea de consiliere si sustinere teraputica de grup a clientelor incluse in program. Managing Partner la MindCare din noiembrie 2006, avand ca obiectiv crearea unui spatiu terapeutic pentru adulti, adolescenti si copii. In cadrul centrului MindCare se ocupa de psihoterapia psihanalitica individuala pentru adulti si adolescenti - probleme de atasament, dificultati de relatie, depresie, anxietate. Centrul MindCare Str Henri Coanda, 33 (sector 1, langa Hotel Minerva), telefon: 0753.535.385 www.mindcare.ro