Care sunt motivele pentru care se instraineaza doua surori?
Am o sora mai mica cu 5 ani si de cand s-a casatorit relatia noastra s-a deteriorat. Locuieste in alt oras si ne suna/viziteaza tot mai rar, adica aproape deloc. Candva i-am spus ca nu-mi place sotul ei, un introvertit cu idei fixe, ca s-a cuplat cu el doar pentru bani, asta ca raspuns la faptul ca el oricum ne trateaza cu superioritate. Nu cred ca am surprins-o, ea stiind ca eu sunt o persoana directa.Care ar fi motivul real al instainarii noastre / care sunt motivele generice pentru care se instraineaza doua surori? Am intrebat-o daca are altceva sa imi reproseze pe langa franchetea mea si a raspuns ca nu si ca oricum mi se pare ca s-a racit relatia noastra, ea fiind prea ocupata ca sa ne viziteze. Mentionez ca raceala de care vorbesc e generalizata asupra intregii familii: parinti, bunici, verisori. Teoria mea e ca sotul ii impune aceasta atitudine… Sau ca se intampla ceva mai grav de atat. Am crezut ca totul se reduce la bani, el, sotul, avand afaceri importante mostenire de familie. Eu si sotul meu am plecat dela zero, dar am ajuns la un nivel bun; nu cred ca am putea fi priviti ca rudele sarace.
Intrebare pusa de: francesca, 33
Raspunsul psihologului:
Asa cum ati banuit, o relatie importanta, ca cea de fratrie, nu se deterioreaza usor daca a fost o relatie buna de-a lungul timpului. Poate ca sora dv, prin alegerea pe care a facut-o, a gasit in sotul ei si o modalitate de a negocia aceasta relatie cu familia. Daca sotul ii impune sau nu sa faca asta, inteleg ca nici dumneavoastra nu stiti acest lucru foarte exact, asa ca nu are sens sa il banuiti doar pe el.
Pe de alta parte, o casnicie a unui membru dintr-o familie numeroasa separa si indeparteaza acest membru de restul familiei, dizolvand relatiile de pana atunci. Noile responsabilitati si nevoi din noua familie creata pot duce la astfel de perioade de tacere si pauza. Aceasta situatie nu este intotdeuna inteleasa de rude si se simt „parasiti si abandonati”.
Un lucru este cert, acesta decizie nu poate sa vina exclusiv de la sotul sorei dv. Faptul ca si ea se complace contribuie la aceasta situatie.
Poate ca daca ati intelege ca are nevoie de spatiu si timp pentru a se adapta noii situatii de cumplu casatorit, ati suporta mai usor tacerea si indiferenta sorei. Va sosi un moment in care cu siguranta veti auzi de dansa si ea asteapta, la randul ei, sa nu o fi uitat nici dv si familia dv..
Psiholog, psihoterapeut de orientare psihanalitica, absolvent al cursului de formare ale Fundatiei Romano-Olandeze de Psihoterapie Psihanalitica (2003-2007) Asociatia Romana de Psihoterapie Psihanalitica ii acorda certificarea de libera practica sub supervizare. Membru al Asociatiei Romane de Psihoterapie Psihanalitica din 2005. Membru al Asociatiei Psihologilor din Romania din 2003 Experienta cu numeroase grupuri de dezvoltare personala in cadrul Societatii Romane de Psihoterapie Experientiala din Romania; participant la cursuri de Terapie prin Dans si Miscare in cadrul SPER. Intre 2001-2003 a urmat cursuri de Master in cadrul Societatii Romane de Psihoterapie Experientiala din Romania. A facut parte dintr-un program complet de Recuperare Cardiovasculara la Centrul de sanatate Budapesta unde s-a ocupat de partea de consiliere si sustinere teraputica de grup a clientelor incluse in program. Managing Partner la MindCare din noiembrie 2006, avand ca obiectiv crearea unui spatiu terapeutic pentru adulti, adolescenti si copii. In cadrul centrului MindCare se ocupa de psihoterapia psihanalitica individuala pentru adulti si adolescenti - probleme de atasament, dificultati de relatie, depresie, anxietate. Centrul MindCare Str Henri Coanda, 33 (sector 1, langa Hotel Minerva), telefon: 0753.535.385 www.mindcare.ro