Ce as putea sa fac sa ma vindec de rautate?
Sunt o femeie de 22 de ani si ma consider o fetita mai mare. Am avut doar 2 relatii serioase in viata mea, una de aproape 2 ani in care mai mult m-am chinuit si una de 2 ani incoace in care ma simt extrem de banala. Ceea ce aseamana aceste relatii este „tactica” mea. Dupa ce… ma vad cu sacii in caruta si cred ca respectivul partener este indragostit de mine, incep sa ii aplic teste serioase in care sa ma conving ca ma iubeste facandu-l sa sufere. Daca il vad la pamant, plangand in fata cuvintelor si rautatilor pe care i le spun, simt ca ma iubeste. Si atunci simt ca il iubesc cel mai mult, la randul meu. Simt permanent nevoia de confirmare a sentimentelor lui si, pe de alta parte, frica-nevoie de a mi se confirma profetia ca ma va parasi (ii tot zic „o sa pleci intr-o zi” si fac tot ce se pot ca sa iasa asa). Oare de ce ma port asa si ce as putea sa fac sa ma vindec de rautate?
Intrebare pusa de: Irina, 22
Raspunsul psihologului:
Trebuie sa te felicit pentru „analiza” relatiilor tale si pentru faptul ca ai putut identifica un „tipar” comun in cele doua relatii pe care le-ai avut pana acum.
Cred ca acest comportament fie a fost invatat sau vazut undeva in familia ta si ar trebui plecat de acolo in a-ti analiza si mai bine reactiile si gesturile pe care le aplici propriei relatii.
Probabil ca acest tip de comportament iti ofera senzatia unui control masiv asupra celuluilat si asupra relatiei si implicit acest lucru te face sa te simti bine si puternica. De asemenea ai putea sa vezi acest „atac” si ca o „arma” de aparare. Spui ca vrei sa te vindeci de rautate, dar poate ca nu rautatea e problema, ci teama ta foarte mare de a fi parasita, teama care te face sa iti supui partenerii unor „incercari” si „chinuri” care pana la urma ii vor determina sa renunte.
Tu spui ca faci acest lucru dupa ce el iti declara ca te iubeste, ceea ce ma face sa ma gandesc ca tu te indoiesti de spusele lui oricum. Ceea ce faci tu este ca un joc de-a soarecele si pisica, de a vedea care e mai tare si care e mai rezistent, iar aceasta joaca este cea care din care iti extragi placerea, dar nu cunoasterea si intelegerea partenerului, imbogatirea si dezvoltarea relatiei.
Probabil ca scenariul „autoprofetiei indeplinite” este de asemenea un scenariu care are cauze in istoria ta personala de viata, in istoria ta familiala si ar trebui sa vezi ce anume repeti in aceasta poveste. Asta te-ar putea elibera de repetitie si ti-ar putea da un nou sens relatiei, diferit poate de istoria familiei tale.
De asemenea, ti-as recomanda o si mai profunda analiza, o discutie cu un specialist care sa te ajute sa te intelegi si sa te eliberezi de „mitul printesei” pe care il perpetuezi in relatii si sa incepi sa vezi si altfel relatiile pe care le ai si le vei avea in viata ta..