Ce sa fac cu sora mea
Sora mea are 30 de ani. Dupa ce a terminat facultatea (studii politice) a incercat sa se angajeze la Bruxelles/pentru Uniunea Europeana. A aplicat ani de zile pentru asta. A refuzat sa se angajeze in tara. Locuieste de atunci cu parintii in casa. Ei ii asigura toate cheltuielile. Considera ca este datoria lor si nu fac nicio presiune financiara asupra ei. Ulterior a incercat sa dezvolte o afacere/organizare de evenimente. Nu a functionat afacerea. Nu a mai avut nici un prieten (barbat) stabil de cand a terminat facultatea. Sta toata ziua in casa in fata calculatorului. Nu merge nicaieri, nu are prieteni aici in oras. Doar in strainatate – cu care corespondeaza. Nu are nicio motivatie sa se angajeze. Castiga putin din traduceri dar nu contribuie cu nimic la cheltuielile casei. Nu are nicio responsabilitate in casa. Parintii mei sunt suparati si deprimati. Va rog sa ma ajutati cu un sfat legat de situatia aceasta.
Intrebare pusa de: Roman, 36
Raspunsul psihologului:
Probabil ca sora dvs duce o viata atat de pasiva si lipsita de initiative pentru ca are o uriasa teama de esec/respingere. Altfel spus, mai bine nu se apuca de nimic decat sa existe riscul de a suferi un esec.
Strainatatea exercita o adevarata fascinatie asupra ei si nu vrea sau nu poate sa renunte la un ideal, la ceva ce pentru ea este perfect. Se simte protejata, in izolarea ei. Si le “paseaza” dezamagirea si depresia ei parintilor dvs, care le suporta in locul sau, preluand astfel responsabilitatea vietii ei.
De altminteri, intr-un fel si dvs faceti acelasi lucru scriindu-mi mie (in locul ei). Adica toata lumea e ingrijorata si se da peste cap pentru ea, doar ea nu. Va suna ceva in neregula in acest scenariu?
Carmen Toader este psihoterapeut cu formare in psihoterapie psihanalitica, membru al Asociatiei Romane de Psihoterapie Psihanalitica si membru al Asociatiei Psihologilor din Romania. In cabinetul ei de psihoterapie, Carmen Toader a dobandit experienta de lucru cu copii si adulti. Impreuna cu unii dintre micii sai pacienti, a avut succese in tratarea tulburarii de dezvoltare pervasiva: autism, psihoza infantila. Adresa cabinetului: Str. Paunescu Paltin nr 16, Bl. D13, sc. 2, ap. 21. Bucuresti, sector 3 (langa Piata Alba Iulia) E-mail: [email protected] www.psihoterapie-psihanalitica.ro