Ce vrea de la mine?
Situatia mea e destul de complicata. Acum cateva luni am cunoscut, la locul de munca, un barbat cu 14 ani mai in varsta decat mine, si m-am simtit atrasa de el din primul moment. E arogant, e laudaros, si cateodata e si nesimtit… sau cel putin asa a fost la inceput. Mi-am dat seama, in timp, ca e doar un scut, si am vazut cum isi schimba comportamentul fata de mine pe masura ce ne cunosteam mai bine. Mi-am petrecut cam jumatate de an gandindu-ma ca nu e de mine, mai ales ca stiam ca fusese casatorit si ca are si un copil, dar in cele din urma am cedat, si i-am dat de inteles ca ma simt atrasa de el. In scurt timp, am inceput sa vorbim, mai mult on-line, avand in vedere ca are un job solicitant si e mai mereu plecat. Ne-am intalnit de doua ori, intr-un cadru mai intim, si am intretinut relatii sexuale. Din comportamentul lui, atunci cand nu e cu mine, reiese ca e interesat de mine doar din punct de vedere sexual, nu si emotional. Insa, cand ne vedem, e cu totul altceva. Ma saruta, ma tine in brate, imi da sfaturi… S-a intamplat sa am nevoie de ajutorul lui intr-o chestiune, si ma gandeam ca nu va fi dispus sa ma ajute, dar am fost surprinsa de cat de repede s-a mobilizat si mi-a oferit sprijin. Problema e ca nu il pot face sa vorbeasca despre sentimentele lui. Primesc semnale contradictorii de la el. Pe de o parte imi spune ca nu e disponibil emotional, dar de pe alta parte, chestia asta nu se reflecta deloc in comportamentul lui. Si eu trebuie sa stiu pozitia mea in jocul acesta. Vreau sa stiu daca va fi vreodata mai mult decat atat, vreau sa stiu daca pot, daca merita sa ma indragostesc de el. Am reusit pana acum sa-mi tin sentimentele in frau, gandindu-ma ca voi suferi enorm daca nu va fi nimic intre noi, dar nu stiu cat timp voi putea continua asa. Cum as putea sa il fac sa vorbeasca ? Cum as putea sa aflu ce isi doreste de la mine ?
Intrebare pusa de: ramona, 20
Raspunsul psihologului:
Daca dv nu stiti atunci cine ar putea sti ce puteti, ce sa faceti dv? In viata si in relatii nu se primesc garantii anterioare intrarii in relatii. Daca vorbim de relatii intamplate ca urmare a unei placeri si acceptari reciproce, ele se intampla pur si simplu si timpul va arata daca decizia de a fi cu acea persoana a meritat sau nu, daca clipele si experientele petrecute au fost de valoare si daca dupa un timp ceea ce simtiti considerati ca a avut valoare sau nu. Daca vorbiti de relatii luate pe baze rationale, constiente, materialiste, atunci lucrurile se pun altfel. Am mentionat acest lucru pentru ca ati facut-o si dv in scrisoare cand l-ati evaluat dupa cat de rapid a raspuns unei cereri de ajutor din partea dv.
V-as invita sa va auto-analizati si sa reflectati la ceea ce va doriti sa stiti clar: “trebuie sa stiu pozitia mea in jocul acesta”, ce ar exprima asta dupa cateva saptamani, luni de relatie. Poate ca va simtiti propria nesiguranta, propriile dubii in ceea ce priveste aceasta relatie si v-ar fi mai usor sa vi le definiti daca celalalt o face el. Doar asa v-ati clarifica si dv pozitia. Poate ca in loc sa asteptati de la altcineva sa va zica ce sa faceti, cum sa simtiti, poate ca in loc sa aruncati pe el propria nesiguranta, sa incepeti sa va autoanalizati si sa va vedeti propriile emotii, stari si ce va trezeste aceasta persoana cu adevarat.
Pentru a face pe cineva sa vorbeasca ii puteti cere sa faca asta, dar daca nu vrea sa o faca sau sa va arate ce simte sincer in interiorul sau, nu o va face, oricat v-ati dori sau i-ati cere dv asta! Ma intreb de unde o asemenea presiune in a sti, de unde o asemenea presiune in a avea acum un raspuns si nu in a lasa timpul sa va aduca usor toate raspunsurile astea? Poate ca nici dv nu sunteti sincera cu dv si ati vrea ca lucrurile sa se intample doar in felul in care vreti dv si viata va arata ca nu se poate mereu acest lucru si ca trebuie uneori sa tinem cont si de ceilalti, de starile si nevoile lor, de lucrurile importante pentru ei la un moment dat. E greu de gasit echilibrul intre a cere si a da, intre a primi si a oferi, iar daca nu va simtiti in rezonanta din acest punct de vedere, poate ca merita sa incercati atunci in alta parte, nu inainte de a reflecta mai profund la cele spuse.
Psiholog, psihoterapeut de orientare psihanalitica, absolvent al cursului de formare ale Fundatiei Romano-Olandeze de Psihoterapie Psihanalitica (2003-2007) Asociatia Romana de Psihoterapie Psihanalitica ii acorda certificarea de libera practica sub supervizare. Membru al Asociatiei Romane de Psihoterapie Psihanalitica din 2005. Membru al Asociatiei Psihologilor din Romania din 2003 Experienta cu numeroase grupuri de dezvoltare personala in cadrul Societatii Romane de Psihoterapie Experientiala din Romania; participant la cursuri de Terapie prin Dans si Miscare in cadrul SPER. Intre 2001-2003 a urmat cursuri de Master in cadrul Societatii Romane de Psihoterapie Experientiala din Romania. A facut parte dintr-un program complet de Recuperare Cardiovasculara la Centrul de sanatate Budapesta unde s-a ocupat de partea de consiliere si sustinere teraputica de grup a clientelor incluse in program. Managing Partner la MindCare din noiembrie 2006, avand ca obiectiv crearea unui spatiu terapeutic pentru adulti, adolescenti si copii. In cadrul centrului MindCare se ocupa de psihoterapia psihanalitica individuala pentru adulti si adolescenti - probleme de atasament, dificultati de relatie, depresie, anxietate. Centrul MindCare Str Henri Coanda, 33 (sector 1, langa Hotel Minerva), telefon: 0753.535.385 www.mindcare.ro