Certuri si reprosuri
Sunt casatorit de 5 ani, avem un copil frumos de aproape un an. Dar cu sotia nu ma inteleg deloc. Ea imi reproseaza ca ea si copilul nu sunt familia mea, doar familia unde am crescut. Ultima cearta (ca toate de altfel) nu a avut nicio logica. Vroiam sa scoatem un credit, sa ne facem o mica afacere. Banca m-a refuzat si au inceput reprosurile: bine ca tu ai ajutat pe toata lumea si acum nimeni nu te ajuta (se referea la fratii mei). I-am explicat ca ei nu au nicio legatura cu esecul de la banca si sa nu ii mai implice in discutii. Si de acolo a inceput. eu si copilul nu suntem familia ta, doar fratii tai sunt familia ta. Eu cred ca ea are probleme, de vina fiind probabil depresia postnatala, numai ca ea de cand o cunosc a avut probleme de genul certuri fara noima. As dori sa aflu o explicatie.
Intrebare pusa de: mircea, 35
Raspunsul psihologului:
Femeile pot suferi de depresia post-natala imediat dupa ce nasc si aceasta se poate intinde o buna bucata de timp, dar nu atat de indelungat cat spuneti dvs (copilul dvs. are 5 ani). Dar daca banuiti ca ar fi acest lucru, sau poate alte nemultumiri, frustrari, ar fi de dorit sa le investigati, iar in acest sens v-as sugera sa efectuati un demers medical sau psihologic.
Cred ca totusi lucrurile vin din alta parte, si poate ca se adauga suplimentar la cele mentionate de dvs. Nu scrieti absolut nimic despre familia de origine a sotiei dvs, desi in contextul problemei ar fi fost util de mentionat acest lucru. Lucrurile pot porni chiar de aici, de la relatiile din cadrul familiei ei. Este important acest lucru pentru ca ar putea sa faca comparatii cu timpul pe care il petreceti cu familia dvs. Ma gandesc la gradul de ajutor primit de sotia dvs de la familia dansei. De asemenea poate ca are sau nu are frati, si acest lucru este important pentru a intelege relatia fraterna vs o pozitie unica la partinti.
De asemenea, din scrisoarea dvs reiese ca sotia este foarte “demanding” – adica cu tot felul de cerinte, asteptari mai mult sau mai putin realiste sau inchipuite. Pentru a o ajuta in acest sens, ma refer la respingerea creditului bancar, poate ca ar trebui sa o implicati si pe dansa in acest demers, sa mearga si ea la banca sau in ce alte decizii profesionale mai aveti de facut.
In plus, mai mentionati ca sotia este o fire certareata, gasind usor motive pentru discutii in contradictoriu. Acest lucru poate avea o cauza externa, ceva ce tine de relatia cu dvs, sau o cauza interna, ceva ce tine de firea, temperamentul sau personalitatea sa. Nu stiu sa va raspund cu o explicatie foarte clara deoarece scrisoarea dvs nu este foarte detaliata in acest sens. Dar va invit sa va ganditi macar la aceste lucruri.
Daca orientez analiza pe contextul real familial, poate ca exista totusi niste lucruri legate de relatia pe care dvs o aveti cu familia, pe care poate ca sotia dvs le-a remarcat in timp si in diverse situatii de viata in care ati interactionat. Pentru ca perceptia noastra este subiectiva fata de lucruri, nu ar strica sa va analizati si mai mult, mai profund stilul de relationare cu fratii dvs. si sa incercati sa luati in considerarea reactia sotiei ca si ‘test de realitate’.
Ce vreau sa spun prin acest lucru?! Confruntarea cu alte opinii, cu alte reactii ne poate arata ca exista si alte puncte de vedere, diferite de ale noastre. Luarea lor in considerare ne ajuta sa ne largim si sa ne imbunatatim imaginea pe care noi o avem despre lume si viata, si sa mai aflam cate ceva despre “petele noastre oarbe”, adica despre acele lucruri la care nu avem singuri acces, exact ca in expresia ‘ca nu vedem padurea din cauza copacilor’. Sper ca v-am lansat suficiente lucruri la care va invit sa reflectati.
Psiholog, psihoterapeut de orientare psihanalitica, absolvent al cursului de formare ale Fundatiei Romano-Olandeze de Psihoterapie Psihanalitica (2003-2007) Asociatia Romana de Psihoterapie Psihanalitica ii acorda certificarea de libera practica sub supervizare. Membru al Asociatiei Romane de Psihoterapie Psihanalitica din 2005. Membru al Asociatiei Psihologilor din Romania din 2003 Experienta cu numeroase grupuri de dezvoltare personala in cadrul Societatii Romane de Psihoterapie Experientiala din Romania; participant la cursuri de Terapie prin Dans si Miscare in cadrul SPER. Intre 2001-2003 a urmat cursuri de Master in cadrul Societatii Romane de Psihoterapie Experientiala din Romania. A facut parte dintr-un program complet de Recuperare Cardiovasculara la Centrul de sanatate Budapesta unde s-a ocupat de partea de consiliere si sustinere teraputica de grup a clientelor incluse in program. Managing Partner la MindCare din noiembrie 2006, avand ca obiectiv crearea unui spatiu terapeutic pentru adulti, adolescenti si copii. In cadrul centrului MindCare se ocupa de psihoterapia psihanalitica individuala pentru adulti si adolescenti - probleme de atasament, dificultati de relatie, depresie, anxietate. Centrul MindCare Str Henri Coanda, 33 (sector 1, langa Hotel Minerva), telefon: 0753.535.385 www.mindcare.ro