Colega mea este pasiv-agresiva
Colega mea de proiect are o placere morbida sa puna bete in roate. Dupa ce hotaram ceva, mai devreme sau mai tarziu (de obicei mai tarziu!), imi spune ca s-a gandit si ca ea acum crede ca ar fi mai bine sa facem altfel. Mie imi da totul peste cap. Eu nu pot trai in dezordinea asta decizionala.
Intrebare pusa de: Monica
Raspunsul psihologului:
Pe scurt, raspunsul meu este sa nu accepti. Ar fi in defavoarea ta, a proiectului la care lucrati impreuna, dar si in defavoarea ei. Acceptand betele in roate contribui si tu masiv la oprirea carutei.
De asemenea, acceptul tau ii va intari comportamentul, este ca o confirmare, o recompensa pentru ceea ce face. Acceptand, mesajul tau este: „Da, ai dreptate, trebuie sa discutam (a cata oara?) deciziile“.
Iata o abordare standard: in primul rand, va asezati comod si ii expui linistit, cu voce aproape soptita, punctul tau de vedere in termeni clari: ca, atunci cand vrea sa modifice decizii luate, te simti hartuita. Ii spui ca tu consideri ca nu este colegial din partea ei, ca tu nu poti lucra astfel si ca bateti pasul pe loc. Explica-i ca aveti o dubla problema: una de atitudine fata de tine si o alta, nu mai putin importanta, de scadere a eficientei in activitate. Ca tu ai venit aici sa muncesti la proiect, sa fii eficienta si ca ea, practic, te impiedica. O anunti ca la urmatoarele decizii, cat de mici, vei consemna in detaliu deciziile respective si ea va contrasemna.
Astfel, ii si explici ca amandoua veti putea avea o imagine mai buna privind eficienta muncii voastre. Este o propunere de colaborare, si acest lucru il si vrem. Colega ta nu stie ce inseamna cooperare si solidaritate. Probabil ca nu a avut asemenea modele comportamentale in viata ei. Poate ca inainte a lucrat undeva unde cea mai „buna“ maniera de a te face remarcat era sa opui rezistenta de dragul rezistentei. Sau poate mai mult.
Pentru unii, din pacate, contrazicerea este nu doar un stil de a se baga in seama. Este si o forma de a obtine afectiunea celorlalti oameni..