Cum il pot ajuta pe tatal meu?
Sincera sa fiu, nu prea stiu cum sa incep, mai ales ca este un subiect asa de delicat. Asa ca voi fi directa. Tatal meu are 70 de ani si a fost intotdeauna un om foarte activ, ce-i drept, uneori cam strict. Intotdeauna a pastrat o umbra de pesimism si nu a stiut ce sa imi spuna chiar atunci cand am avut succese in copilarie. Dar nu de asta va scriu. Tata a iesit la pensie la varsta potrivita dar nu a stat acasa, a continuat sa mearga la munca in ciuda problemelor de sanatate. Aceste probleme au fost neglijate multa vreme, in ciuda insistentei mamei mele si a grijii ei ca tata sa isi urmeze tratamentul. Ar fi trebuie sa faca o operatie la picior de acum cativa ani. Chiar cand am avut totul pregatit pentru aceasta a tot amanat. Nu este foarte tarziu nici acuma dar se simte mai rau. Este si mai pesimist din cauza aceasta. Si in continuare refuza sa mearga sa isi rezolve problema de sanatate dar nu vrea sa intrerupa serviviul pe care il are sub nici o forma chiar daca ii este greu. Nu prea doarme noptile din cauza durerilor de oase dar nu vrea sa respecte nici un tratament medical. Din cauza ca nu se simte bine nu se poate bucura de nimic si o solicita foarte mult si pe mama mea. Unii ne reprosaza ca nu insistam destul ca el sa isi rezolve problema de sanatate dar ce putem face sa il convingem daca el nu vrea? Chiar si medicamentele e care trebuie sa le ia prefera de multe ori sa nu le ia pe motivul ca sunt „prea multe chimicale bagate in organism”. In privinta operatiei care ar rezolva mult problema lui motiveaza ca perioada de recuperare, gimnastica medicala ar fi prea lunga dupa aceea. Cum as putea sa il ajut si sa il conving sa isi rezolve aceste probleme care ar avea o solutie daca el ar accepta-o?
Intrebare pusa de: Esther, 38
Raspunsul psihologului:
In psihanaliza exista o vorba care mie imi place foarte mult pentru ca exprima un adevar profund: Problema prezentata nu este niciodata adevarata problema.
Comportamentul tatalui tau este un comportament tipic pentru cei care folosesc simptomul (problema de sanatate) pentru a-i controla pe cei din jur, pentru a obtine anumite reactii afective din partea lor. Cu siguranta, tatal tau se teme de operatie. Dar in acelasi timp se bucura sa vada ingrijorarea voastra (care e semn ca il iubiti) si pretinde multe dovezi de dragoste (va solicita foarte mult). Mai mult, intr-un fel, se razbuna pe voi, care nu aveti problema lui, chinuindu-va pentru a-i fi tovarasi de suferinta. Oamenii care nu pot sa-si exprime sentimentele joaca adesea astfel de „jocuri psihologice” la nivel inconstient.
Este greu sa schimbi o persoana la varsta tatalui tau, dar poti sa-i observi „jocurile psihologice”, santajele afective, zambind cu compasiune si fara a intra in joc (fara a le lasa sa te afecteze).
Adevarata ta problema legata de tatail tau este tocmai aceea pe care o negi: tatal tau a fost strict cu tine, pesimist, nu a stiut ( sau nu a vrut?) sa gaseasca o vorba buna pentru tine nici macar atunci cand aveai succese. O astfel de relatie cu siguranta a lasat urme.
Tatal tau este cam in varsta pentru a se analiza si a se intelege in profunzime. Tu, Esther, nu esti..
Virgiliu Ricu - psiholog, Master in Psihoterapie si Psihodiagnostic, Membru al Asociatiei Romane de Psihoterapie Psihanalitica. Psihoterapeut cu formare in psihoterapia psihanalitica si NLP (programare neuro-lingvistica). In paralel cu practica privata in domeniul psihoterapiei, Virgiliu Rîcu ofera cursuri de dezvoltare personala si servicii de Life & Executive Coaching atat persoanelor fizice, cat si organizatiilor. A publicat articole pe teme legate de psihoterapie, coaching si dezvoltare personala in Ziarul Financiar, Psihologia Azi, Psychologies, Revista Biz, National, Cariere, Dilema Veche. Pentru mai multe informatii, accesati: http://psihoterapie.wordpress.com