Cum ne purtam cu egoistii?
Cum trebuie interactionat cu o persoana care se caracterizeaza ca fiind individualista? Cum se manifesta aceste persoane in viata privata si ce necesitati au?
Intrebare pusa de: Bordea, 34
Raspunsul psihologului:
Definitia din DEX – individualist = egoist; persoana care se izoleaza de interesele, de preocupariel colective. Individ care este preocupat excesiv de propria persoana si de interesele proprii, poate fi indiferent sau ostil fata de interesele celorlalti.
Asadar, daca este adevarat si persoana respectiva se cunoaste cat de cat pe sine, rezulta destul de clar din definitia de mai sus ce necesitati au si cum se manifesta atat privat cat si ne-privat/social.
Povestea grea incepe de la “cum sa interactionezi cu astfel de persoane”. Nu spune nicaieri ca nu se poate interactiona cu ei.
Daca poti si rezisti sa nu te preocupe decat soarta, bunastarea, interesele lui, lucrurile par a fi ok. Daca nu, treaba devine dificila.
Nu il poti convinge pe un egoist ca el este egoist pentru ca el nu se simte egoist, el nici macar nu stie ce insemna sa dai si teoretic, el nu are decat o vina partiala in toata povestea asta.
Ajungem sa devenim egoisti dintr-o multitudine de factori, dar unul dintre cei mai importanta ramane relatia/relatiile pe care ai avut-o/le-ai avut in copilarie, felul in care este s-au tipizat, replicat si pus in aplicare de foarte mult timp in urma.
De aceea este dificil. El nu stie decat sa ceara si nu sa dea si i se pare drept sa faca asta. El nu stie sa faca altfel.
Daca vorbim de patologie, structurile narcisice sunt greu de ‘miscat’ din pozitia lor, greu de ‘atins’ si de ‘mobilizat’. Pentru ceilalti, viata alaturi de o astfel de persoana poate fi dificila si greu de inteles si de dus.
Oricine poate fi pana la un punct sprijinul si sursa generozitatii pentru altcineva dar dupa asta asteptio sa primesti ceva la schimb.
Ei bine, acest tip de persoane nu neaparat ca nu vor, nu pot, nu stiu sa faca asta. Intrebarea ar fi, daca ar fi capabili sa faca asta, ce s-ar intampla dupa…?!?
Psiholog, psihoterapeut de orientare psihanalitica, absolvent al cursului de formare ale Fundatiei Romano-Olandeze de Psihoterapie Psihanalitica (2003-2007) Asociatia Romana de Psihoterapie Psihanalitica ii acorda certificarea de libera practica sub supervizare. Membru al Asociatiei Romane de Psihoterapie Psihanalitica din 2005. Membru al Asociatiei Psihologilor din Romania din 2003 Experienta cu numeroase grupuri de dezvoltare personala in cadrul Societatii Romane de Psihoterapie Experientiala din Romania; participant la cursuri de Terapie prin Dans si Miscare in cadrul SPER. Intre 2001-2003 a urmat cursuri de Master in cadrul Societatii Romane de Psihoterapie Experientiala din Romania. A facut parte dintr-un program complet de Recuperare Cardiovasculara la Centrul de sanatate Budapesta unde s-a ocupat de partea de consiliere si sustinere teraputica de grup a clientelor incluse in program. Managing Partner la MindCare din noiembrie 2006, avand ca obiectiv crearea unui spatiu terapeutic pentru adulti, adolescenti si copii. In cadrul centrului MindCare se ocupa de psihoterapia psihanalitica individuala pentru adulti si adolescenti - probleme de atasament, dificultati de relatie, depresie, anxietate. Centrul MindCare Str Henri Coanda, 33 (sector 1, langa Hotel Minerva), telefon: 0753.535.385 www.mindcare.ro