Cum pot diminua aceasta stare de paranoia?
Paranoicul. Am citit pe acest site doua articole care mi-au clarificat faptul ca adesea ma incadrez printre paranoici. Asta dupa ce intr-o discutie cineva mi-a repetat acest lucru. Nici nu stiam ce reprezinta, pana acum. Dar ceea ce va solicit este sa imi spuneti cum pot diminua aceasta stare de paranoia. Este drept, ati detaliat comportamentul unui paranoic, cum trebuie sa se poarte cei din jur cu acesta. Dar va cer sa ma ajutati prin a-mi spune cum sa ma comport eu?? Cum sa incetez de a mai fi paranoica, de a face conexiuni, suspiciuni s.a.m.d. Va solicit ajutorul, pana nu e prea tarziu. Consider ca inca mai am timp sa ma schimb. Sper sa ma ajutati! Multumesc!!!
Intrebare pusa de: Alexandra, 22
Raspunsul psihologului:
Ceea ce este in mod cert este de evitat „sindromul studentului la medicina” care isi inchipuie ca sufera sau are toate bolile pe care le parcurge in manualele si atlasele de anatomie si patologie.
Doar un diagnostic psihiatric va putea pune o astfel de eticheta, cu care desigur veti avea un punct de plecare.
Altfel, riscati sa ramaneti cu ideea ca suferiti de o boala psihologica grava in loc sa va ganditi ca sunt doar niste trasaturi de personalitate care pot fi nuantate si eventual ameliorate printr-o terapie sau prin diverse tehnici comportamental-cognitive.
Psiholog, psihoterapeut de orientare psihanalitica, absolvent al cursului de formare ale Fundatiei Romano-Olandeze de Psihoterapie Psihanalitica (2003-2007) Asociatia Romana de Psihoterapie Psihanalitica ii acorda certificarea de libera practica sub supervizare. Membru al Asociatiei Romane de Psihoterapie Psihanalitica din 2005. Membru al Asociatiei Psihologilor din Romania din 2003 Experienta cu numeroase grupuri de dezvoltare personala in cadrul Societatii Romane de Psihoterapie Experientiala din Romania; participant la cursuri de Terapie prin Dans si Miscare in cadrul SPER. Intre 2001-2003 a urmat cursuri de Master in cadrul Societatii Romane de Psihoterapie Experientiala din Romania. A facut parte dintr-un program complet de Recuperare Cardiovasculara la Centrul de sanatate Budapesta unde s-a ocupat de partea de consiliere si sustinere teraputica de grup a clientelor incluse in program. Managing Partner la MindCare din noiembrie 2006, avand ca obiectiv crearea unui spatiu terapeutic pentru adulti, adolescenti si copii. In cadrul centrului MindCare se ocupa de psihoterapia psihanalitica individuala pentru adulti si adolescenti - probleme de atasament, dificultati de relatie, depresie, anxietate. Centrul MindCare Str Henri Coanda, 33 (sector 1, langa Hotel Minerva), telefon: 0753.535.385 www.mindcare.ro