Cum sa creez echilibru in familia nou formata?
Cum sa procedez pentru a creea un echilibru in familia nou formata? De aproximativ un an eu si sotul meu ne-am despartit. Eu am gasit un om bun care si el este divortat la randul lui. In conditiile in care am hotarat sa ne mutam impreuna la mine acasa fiul meu in varsta de 9 ani a fost de acord. I-am explicat ca parintii lui il iubesc in continuare dar nu mai pot fi mpreuna.Cu toate acestea acum a intrat in faza de NU, indiferent de ceea ce ii spun eu sa faca el raspunde nu. Daca prietenul meu ii spune ca nu este frumos sa procedeze asa ii raspunde ca nu este el tatal lui si ca numai pe tatal lui il asculta. Daca il intreaba de ce pe mine nu ma asculta ii spune ca asa vrea el. In aceste conditii ce e de facut cum trebuie sa actionez eu pentru a fi o familie armonioasa? Cum trebuie sa actionez eu pentru a ma asculta si a face ceea ce ii spun?
Intrebare pusa de: popescu, 36
Raspunsul psihologului:
Fiul Dvs trece printr-o criza majora (pentru orice copil divortul parintilor este foarte greu de dus). Are nevoie de timp, rabdare si sustinere din partea Dvs. Este posibil sa-i lipseasca tatal si sa nu doreasca sa-l inlocuiasca cu prietenul Dvs. In fond, alegerea v-a apartinut in totalitate – iar daca dvs ati vrut ca acest prieten sa va inlocuiasca sotul, asta nu inseamna ca fiul a vrut ca el a sa-i inlocuiasca tatal.
Dragostea si respectul se castiga, nu se pretind. Este nevoie ca prietenul Dvs sa stabileasca mai intai o relatie cu fiul, pentru ca acesta sa-l asculte.
Este foarte posibil ca baiatul sa fie suparat pe Dvs si chiar sa nu aiba incredere. Poate ca se intreaba: daca mama a renuntat la tata pentru acest barbat, ce garantie am ca nu o sa renunte si la mine?
Va trebui sa-i infirmati toate suspiciunile si sa-i castigati increderea printr-un comportament onest si foarte sincer, precum si prin multa rabdare.
Daca baiatul se comporta obraznic cu Dvs in prezenta prietenului, acesta poate sa intervina spunand : „asculta, intamplator mama ta este si iubita mea. Iar eu nu iti permit sa vorbesti urat cu iubita mea”.
Trebuie sa fie clar (pentru toata lumea!) ca prietenul Dvs este iubitul Dvs si nu tatal copilului. Important este ca Dvs si prietenul sa nu va aliati impotriva lui si astfel el sa se simta pus in tabara adversa.
Daca ii cereti copilului ceva important, iar el refuza, ii puteti spune clar, calm si ferm, ca atata vreme cat este minor, Dvs raspundeti pentru el si Dvs trebuie sa luati anumite decizii pentru el..
Psiholog, psihoterapeut de orientare psihanalitica, absolvent al cursului de formare ale Fundatiei Romano-Olandeze de Psihoterapie Psihanalitica (2003-2007) Asociatia Romana de Psihoterapie Psihanalitica ii acorda certificarea de libera practica sub supervizare. Membru al Asociatiei Romane de Psihoterapie Psihanalitica din 2005. Membru al Asociatiei Psihologilor din Romania din 2003 Experienta cu numeroase grupuri de dezvoltare personala in cadrul Societatii Romane de Psihoterapie Experientiala din Romania; participant la cursuri de Terapie prin Dans si Miscare in cadrul SPER. Intre 2001-2003 a urmat cursuri de Master in cadrul Societatii Romane de Psihoterapie Experientiala din Romania. A facut parte dintr-un program complet de Recuperare Cardiovasculara la Centrul de sanatate Budapesta unde s-a ocupat de partea de consiliere si sustinere teraputica de grup a clientelor incluse in program. Managing Partner la MindCare din noiembrie 2006, avand ca obiectiv crearea unui spatiu terapeutic pentru adulti, adolescenti si copii. In cadrul centrului MindCare se ocupa de psihoterapia psihanalitica individuala pentru adulti si adolescenti - probleme de atasament, dificultati de relatie, depresie, anxietate. Centrul MindCare Str Henri Coanda, 33 (sector 1, langa Hotel Minerva), telefon: 0753.535.385 www.mindcare.ro