Cum sa-l fac sa fie un tata vitreg ideal?
Cum sa-l fac sa fie un tata vitreg ideal? Fetita mea are 3 ani si m-am despartit de tatal ei inainte ca ea sa se nasca. Il stie, dar nu are relatii cu el, nu se intereseaza de ea. De ceva timp am un prieten cu care ma voi casatori. El a acceptat sa creasca fetita, se preocupa de ea, tine la ea, se poarta frumos, dar ea ii spune ca nu-l iubeste, ca e urat etc. El si-a cam pierdut rabdarea in ultimul timp, zice ca e prea rasfatata, desi petrec asa putin timp cu ea. As vrea sa-i fac sa se apropie mai mult. Cum sa procedeze el? Multumesc.
Intrebare pusa de: M, 31
Raspunsul psihologului:
Specialistii spun ca primele amintiri le avem din jurul varstei de trei ani. Fetita ta nu prea are amintiri cu tatal natural, decat poate cand era in burtica ta si ii auzea vocea. Copiii isi recunosc parintii in primele clipe de viata dupa miros si tonalitatea vocii. Probabil ca in inconstientul fetitei tale exista un model de tata care nu coincide cu cel din viata reala, cel al tatalui vitreg.
Consider ca e important pentru fetita ta sa isi cunoasca adevaratul tata asa cum este important sa invete treptat faptul ca tatal care o va creste este tatal vitreg. Ai incercat sa apropii sau sa mediezi relatiile dintre fetita si tatal sau natural? Pe masura ce va creste va constientiza diferentele dintre tatal natural si cel vitreg si se va raporta in mod corect si onest fata de amandoi.
De asemenea, reactia fetitei tale poate fi legata nu atat de faptul ca nu este tatal ei natural ci de faptul ca imparte cu el dragostea ta. Si tu recunosti ca petreci putin timp cu ea. Fetita ta are nevoie sa se simta iubita iar rolul tau este acela de a o asigura de acest lucru si a o ajuta sa inteleaga rolul barbatului din viata ta. Iar tatal vitreg trebuie sa se inarmeze cu rabdare si tact pentru ca va avea nevoie de ele. Fetita ta, in mod gradat, isi va dezvolata ganduri si comportamente adecvate fata de tatal vitreg.
Certificata in: Programul de Analiza si Dezvoltare Personala al SPER; Programul de Sanatatea Reproducerii si Educatie sexuala a Adolescentilor; Programare neurolingvistica, NLP – Reimprinting.
Specialista in:
- psihologie organizationala si de munca;
- psihologie aplicata in securitate nationala;
- psihologia transporturilor.
Certificata in:
- Programul de Analiza si Dezvoltare Personala al SPER (Societatea de Psihoterapii Experimentale sin Romania).
- Programul de Sanatatea Reproducerii si Educatie sexuala a Adolescentilor, sponsorizat de UNFPA.
- Programare neurolingvistica, NLP – Reimprinting.
Psiholog la Centrul Medical Med-As.
Contact:
www.med-as.ro
Call Center: 021.9232
[email protected]