Cum se trateaza gelozia?
Cum se trateaza gelozia? Nu ma pot controla? Nu l-am prins cu nimeni si el spune ca nu m-ar insela pt ca in primul rand s-ar insela pe el…e un tip glumet si prietenos cu toata lumea.lucram si impreuna.eu simt ca o iau razna si nu stiu ce sa fac sa nu mai fiu geloasa…help me!!!
Intrebare pusa de: Andreea, 21
Raspunsul psihologului:
Imi pare rau sa va spun dar nu exista „tratament” contra geloziei, adica o pastila care sa trateze asta la cineva, decat daca aceasta gelozie nu face parte dintr-un tablou mai amplu psihopataologic si deci s-ar trata o anumite tulburare si nu simptomul in sine.
Nu pomeniti nimic despre situatiile in care aceasta gelozie apare, care ar fi senzatiile pe care le aveti.
Se pare ca problema ar fi in alta parte si mult mai adanca decat credeti la prima vedere. Ar avea legatura cu imaginea dv de sine, cu increderea pe care o aveti in sine si in alti oameni, cu impresiile si felul in care aveti opininii si va faceti parari despre oameni, adica cu legaturi puternice in istoria dv de viata.
Gelozia tine in primul rand de cel care simte asta si nu de celalalt (indifernt daca el face sau nu face ceva in acest sens). Mai exista o gelozie „sanatoasa” adica un sentiment care aflat intr-o cantitate mica si neiancarcat puternic emotional poate arata un anumit interes si o anumita dorinta de posesivitate a respectivei persoane; adica un sentiment care ar descrie suferinta pe care am putea-o resimti daca acea persoana ne inseala asteptarile.
Dar daca acest sentiment devine mai greoi, mai mult, mai tot timpul prezent, asta deja nu mai este o gelozie ‚obisnuita’, ci o accentuare a unei nesigurante interne, o neincredere generalizata si o mare teama de pierdere a respectivei persoane si a ceea ce reprezinta ea ca persoana (frica de singuratate, frica de abandon). Acest sentiment mai degraba pune piedica, ingreuneaza o relatie, o viruseaza din interior si o macina pana cand cei doi protagonisti ajung sa oboseasca sa demonstreze ceva celuilalt partener. Si asta in cazuriel fericite, acest sentiment de posesivitate odata accentuat poate genera si multe ‚drame’ de cuplu, adica povesti cu finaluri triste si dramatice.
Asadar v-ar recomanda cu ardoare sa stati de vorba cu un psihoterapeut despre starile si sentimentele dv, despre povestea pe care ele ar putea-o ascunde, despre temerile si fricile dv mai vechi.
Psiholog, psihoterapeut de orientare psihanalitica, absolvent al cursului de formare ale Fundatiei Romano-Olandeze de Psihoterapie Psihanalitica (2003-2007) Asociatia Romana de Psihoterapie Psihanalitica ii acorda certificarea de libera practica sub supervizare. Membru al Asociatiei Romane de Psihoterapie Psihanalitica din 2005. Membru al Asociatiei Psihologilor din Romania din 2003 Experienta cu numeroase grupuri de dezvoltare personala in cadrul Societatii Romane de Psihoterapie Experientiala din Romania; participant la cursuri de Terapie prin Dans si Miscare in cadrul SPER. Intre 2001-2003 a urmat cursuri de Master in cadrul Societatii Romane de Psihoterapie Experientiala din Romania. A facut parte dintr-un program complet de Recuperare Cardiovasculara la Centrul de sanatate Budapesta unde s-a ocupat de partea de consiliere si sustinere teraputica de grup a clientelor incluse in program. Managing Partner la MindCare din noiembrie 2006, avand ca obiectiv crearea unui spatiu terapeutic pentru adulti, adolescenti si copii. In cadrul centrului MindCare se ocupa de psihoterapia psihanalitica individuala pentru adulti si adolescenti - probleme de atasament, dificultati de relatie, depresie, anxietate. Centrul MindCare Str Henri Coanda, 33 (sector 1, langa Hotel Minerva), telefon: 0753.535.385 www.mindcare.ro