Daca nimerim 2-3 relatii la rand in acelasti tip de probleme de cuplu ce se poate face?
Raspunsul psihologului:
Daca relatiile noastre evolueaza in acelasi fel, au aceeasi desfasurare si acelasi deznodamant, asta inseamna ca inconstientul este la lucru, scurtcircuitand planul constient. Inconstientul functioneaza, printre altele, dupa principiul repetitiei. Ceea ce se repeta este un scenariu, avand originea in copilarie, asociat cu toate trairile experimentate atunci.
Este momentul sa luam o pauza si sa reflectam la ceea ce s-a intamplat. Poate ca ceea ce se intampla in relatiile noastre seamana foarte mult cu ceea ce se intampla intre parintii nostri (am preluat modelul de relatie) sau intre noi si parintele de sex opus. Poate ca ceea ce se intampla in relatiile noastre este un raspuns dat unui parinte.
Astfel, multi oameni ai caror parinti au divortat tind sa divorteze. Sau femei al caror tata a murit subit isi forteaza inconstient partenerii sa le paraseasca (situatia poate fi la fel de frecventa in cazul barbatilor). Uneori vrem sa ne razbunam pe parintele care ne-a ranit, comportandu-ne la fel ca acesta, dar in raport cu partenerul/ partenera noastra (in care vedem un substitut pentru parinte).
Tindem sa repetam dramele noastre din copilarie in relatiile actuale pentru ca nu ne-am putut elibera de ele si speram ca persoana din viata noastra sa reactioneze diferit fata de parintii nostri.
De exemplu, o fetita asista neputincioasa la divortul parintilor ei, tatal ei pleaca si nu mai revine niciodata. In mintea ei, fetita poate resimti culpabilitate (din cauza mea au divortat) sau furie (tata m-a parasit si pe mine), sau ambele. La maturitate, aceasta femeie poate lega relatii cu barbati care inevitabil o vor parasi (inconstient ea ii va indeparta facand tot posibilul sa o paraseasca).
Sau, aceasta femeie va nutri dorinta inconstienta de a se razbuna pe tatal care a parasit-o si atunci va seduce barbatii doar pentru a-i parasi ulterior.
Eliberarea de astfel de scenarii presupune un efort persistent de constientizare a scenariului ca atare si a sentimentelor asociate lui, sentimente ascunse, reprimate si nedorite a fi recunoscute. Este motivul pentru care o psihoterapie cere timp..
Virgiliu Ricu - psiholog, Master in Psihoterapie si Psihodiagnostic, Membru al Asociatiei Romane de Psihoterapie Psihanalitica. Psihoterapeut cu formare in psihoterapia psihanalitica si NLP (programare neuro-lingvistica). In paralel cu practica privata in domeniul psihoterapiei, Virgiliu Rîcu ofera cursuri de dezvoltare personala si servicii de Life & Executive Coaching atat persoanelor fizice, cat si organizatiilor. A publicat articole pe teme legate de psihoterapie, coaching si dezvoltare personala in Ziarul Financiar, Psihologia Azi, Psychologies, Revista Biz, National, Cariere, Dilema Veche. Pentru mai multe informatii, accesati: http://psihoterapie.wordpress.com