De ce ma sabotez singura?
Sunteti singura mea solutie. Stiu ca in clipa asta ar trebui sa vorbesc cu un psiholog, insa nu am resursele financiare necesare. Simt ca o iau razna! De cateva saptamani tot imi staruie in minte ideea ca o sa-l pierd pe cel pe care il iubesc mai mult decat orice pe lumea asta. Noi am fost prietenii cei mai buni cam 1 an jumate si apoi intr-un fel, am acceptat ca suntem impreuna (ne era teama ca ideea de „relatie” va distruge prietenia sincera si afectiunea calda dintre noi). In vara , am fost plecati amandoi in afara tarii si asta ne-a apropiat si mai mult, atat pe mine cat si pe el, atat de mult incat in clipa asta mi se pare indispensabil in viata mea. Toate lucrurile merg bine intre noi, numai ca de cand cu ideile mele ca o sa-l pierd , ca ne vom desparti , parca nu fac decat sa provoc conflicte. El ma asculta mereu si incearca sa ma ajute, imi spune ca are incredere in mine desi eu nu am si cu toate astea, initiez certuri din nimic. Iar acum pur si simplu ma gandesc continuu la ideea aceea si intru in panica, nu ma mai pot concentra pe nimic, si sunt si ultimul an la facultate (noi suntem colegi de facultate)… imi este ingrozitor de teama, mai ales fiindca nu-mi concep viata fara el. E adevarat ce zicea Freud ca orice teama ascunde o dorinta? Eu chiar nu vreau sa-l pierd. E singura relatie „adevarata” din viata mea, dat fiindca primele doua au fost cu persoane din alte localitati si probabil, am evitat sa ma implic cu adevarat (eram si mai mica, aveam 17 respectiv 19 ani). Ma innebuneste faptul ca nu inteleg ce e in mintea mea. De ce ma sabotez singura?
Intrebare pusa de: Oana, 22
Raspunsul psihologului:
Pare ca auto-sabotajul ar avea o sursa importanta in teama de abandon de care tot vorbiti ca va o imaginati, ca o tot provocati ca si cum i-ati si v-ati testa increderea in dv. Exista multa neincredere in dv si in fortele dv din moment ce ati avea atata nevoie de altcineva sa va faca fericita, sa va concepeti viata.
Citatele din scrisoare:
- il iubesc mai mult decat orice pe lumea asta
- mi se pare indispensabil
- nu-mi concep viata fara el
arata o nevoie puternica de un altul care sa va completeze, sa va dea sens vietii. Ma intreb de unde aceasta presiune atat de puternica? Este un fel de a va priva de responsabilitatea de a va decide viata, de a va cunoaste si satisface si de a-l impovara pe celalalt cu acest rol! Ca si cum doar un altul ar avea aceasta putere, ea nu ar fi si in dv.
Imaginea de sine ar fi foarte scazuta si devalorizata si doar un altul o poate salva si valoriza. Oare ce reprezinta el pentru dv? Ce scenarii, ce fantasme trezeste in dv prezenta lui? Uneori aceasta dorinta ne face orbi in a vedea o persoana doar in felul in care VREM sa o vedem si nu in a o percepe atat cu calitati dar si cu defecte si ne face ca dupa un timp sa cadem dintr-un vis idealizant direct in groapa Marianelor dand vina evident pe celalalt ca nu ne-a indeplinit scenariul NOSTRU de viata, de parca asta ar fi menirea lui!!! Acest scenariu poate exprima atat nevoi infantile cat si dorinte narcisice nerezolvate la vremea lor. Sper ca v-am trezit cat de cat interesul pentru a reflecta si a incepe un demers introspectiv in ceea ce va priveste.
Psiholog, psihoterapeut de orientare psihanalitica, absolvent al cursului de formare ale Fundatiei Romano-Olandeze de Psihoterapie Psihanalitica (2003-2007) Asociatia Romana de Psihoterapie Psihanalitica ii acorda certificarea de libera practica sub supervizare. Membru al Asociatiei Romane de Psihoterapie Psihanalitica din 2005. Membru al Asociatiei Psihologilor din Romania din 2003 Experienta cu numeroase grupuri de dezvoltare personala in cadrul Societatii Romane de Psihoterapie Experientiala din Romania; participant la cursuri de Terapie prin Dans si Miscare in cadrul SPER. Intre 2001-2003 a urmat cursuri de Master in cadrul Societatii Romane de Psihoterapie Experientiala din Romania. A facut parte dintr-un program complet de Recuperare Cardiovasculara la Centrul de sanatate Budapesta unde s-a ocupat de partea de consiliere si sustinere teraputica de grup a clientelor incluse in program. Managing Partner la MindCare din noiembrie 2006, avand ca obiectiv crearea unui spatiu terapeutic pentru adulti, adolescenti si copii. In cadrul centrului MindCare se ocupa de psihoterapia psihanalitica individuala pentru adulti si adolescenti - probleme de atasament, dificultati de relatie, depresie, anxietate. Centrul MindCare Str Henri Coanda, 33 (sector 1, langa Hotel Minerva), telefon: 0753.535.385 www.mindcare.ro