Dupa ce revenim la normal ii pare rau
Buna ziua, Felicitari pentru revista si pentru caracterul constructiv al acesteia o citesc lunar.
Am o relatie care dureaza de 3ani (apx) si am 2 probleme la care nu pot gasi rezolvarea. Imi lipseste initiativa lui, majoritatea momentelor de socializare le-am organizat eu excursii in strainatate, locuri noi etc. Singurele momente in care el isi doreste sa iesim sunt intanlirile cu prietenii lui. Majoritatea dintre acestia sunt celibatari si consuma frecvent alcool in exces, lucru care se intampla si cu prietenul meu cand se iveste momentul, este ultimul care ramane sa petreaca pana la 10-11 dupa amiaza.
(a doua problema) Dupa ce lucrurile isi intra in normal ii pare rau fata de mine ca exagereaza, dar dupa spusele lui pentru el e relaxant si i se pare ridicol sa renunte la asta la 27 de ani. Amandoi am avut o adolescenta agitata, chiar inteleg anumite iesiri, dar excesul… Dupa ce am vazut ca nu are efect nici un fel de tact, i-am recomandat sa mearga singur. Stiindu-i prietenii si felul de abordare nu pot nega ca nu ma simt confortabil si ca pe moment ideea unei despartiri insa niciodata nu o pot finaliza, din cauza planurilor de viitor pe care ni le-am facut. Multumesc.
Intrebare pusa de: F, 27
Raspunsul psihologului:
Din ceea ce imi relatezi tu consider ca ai de a face cu o singura problema si anume consumul de alcool al prietenului tau. Initiativa exista, avand in vedere ca doreste sa iasa cu prietenii lui, dar nu exista initiativa in cuplu. Iar iesirile cu prietenii sunt preferate tocmai pentru ca atunci isi poate satisface ceea ce pare a fi o dependenta. Te-as intreba daca bea si cand este singur? Cand iesiti voi doi undeva cum se manifesta?
De asemenea este important sa iei in calcul si alte aspecte ale vietii lui. Care ii sunt nemultumirile, ce anume incearca sa mascheze prin consumul de alcool? De ce isi doreste asemenea iesiri si nu unele de cuplu, linistite si relaxate? Cum merge in realitate relatia dintre voi?
Consumul de alcool se instaleaza pe un fond de personalitate dependent atat fizic cat si psihic. In general, se vorbeste de dependenta fizica atunci cand apar fenomene de sevraj, dar modificarile metabolice si procesele biochimice cerebrale au loc mult mai devreme. Din aceasta cauza delimitarea dependentei fizice de cea psihica este destul de arbitrara.
Dependenta fizica e o consecinta a consumului frecvent de alcool si a adaptarii treptate a organismului cu aceasta- cresterea tolerantei. Dependentul fizic e cel al carui organism are nevoie de alcool pentru a-si indeplini functiile.
Dependenta psihica e initial dorinta, iar apoi cerinta obsesiva a unei persoane de a consuma alcool. Aceasta trebuinta de a bea apare fiindca alcoolul creaza o stare in care problemele devin mai putin de nerezolvat si multe situatii din viata de zi cu zi devin mai placute si mai suportabile.
Treptat, aceasta dorinta de consum capata o importanta crescuta in viata persoanei, pana cand devine dominanta. Dependenta psihica se instaleaza pe neobservate din motive aparent neinsemnate, de exemplu din cauza unei proaste dispozitii, apatiei sau pentru ca numai cu un pahar de bautura bucuria e deplina. Dependentul psihic e cel care se foloseste de alcool pentru a obtine starea dorita de confort psihic si pentru a rezolva starile de stres sau indispozitie.
E nevoie sa mergeti la un psiholog pentru a va lamuri daca e doar o dependenta de alcool, psihica sau si una fizica. Structura de personalitate a alcoolicului e diferita de cea a normalului. Exista o serie de metode si tehnici psihologice de depistare a dependentei psihice.
Certificata in: Programul de Analiza si Dezvoltare Personala al SPER; Programul de Sanatatea Reproducerii si Educatie sexuala a Adolescentilor; Programare neurolingvistica, NLP – Reimprinting.
Specialista in:
- psihologie organizationala si de munca;
- psihologie aplicata in securitate nationala;
- psihologia transporturilor.
Certificata in:
- Programul de Analiza si Dezvoltare Personala al SPER (Societatea de Psihoterapii Experimentale sin Romania).
- Programul de Sanatatea Reproducerii si Educatie sexuala a Adolescentilor, sponsorizat de UNFPA.
- Programare neurolingvistica, NLP – Reimprinting.
Psiholog la Centrul Medical Med-As.
Contact:
www.med-as.ro
Call Center: 021.9232
[email protected]