Fiecare trebuie sa se descurce cu banii castigati
In martie 2009 e un an de cand il cunosc pe prietenul meu, iar de 8 luni locuim impreuna. De cand ne-am mutat impreuna, am constatat mai multe diferente legate de educatie, de principii de viata, de familie, valori dupa care ne ghidam. Dar, mai ales, nu reusim sa ajungem la un numitor comun in privinta gestionarii banilor in cuplu, el considerand ca, exceptand cheltuielile comune si de mancare, fiecare trebuie sa se descurce cu banii castigati. Pentru mine asta e un mod de a ne distanta nu de a forma un cuplu si mi-e teama ca lucrurile se vor complica daca ne vom casatori, desi ne iubim. Exista vreun mod de a rezolva aceasta problema? Sau poate ar trebui sa ne despartim?
Intrebare pusa de: carmen, 32
Raspunsul psihologului:
Uneori diferentele intre cei doi membri ai cuplului creeaza divergente ireconciliabile, alteori reprezinta o provocare ce sporeste comunicarea, elimina sau diminueaza plictiseala prin conversatiile din care amandoi pot invata multe daca si-o doresc. In fond, daca toata lumea ar gandi si ar simti la fel, probabil ca limbajul nici n-ar mai exista, nu?
Faptul ca nu va da acces la banii lui vi se pare un mod de a impune o distanta intre voi. Oare pentru el ce inseamna acest lucru? Cum va planuiti vacantele, investitiile pe termen lung? Credeti ca lucrurile vor ramane la fel in cazul unei casatorii? Ati discutat amandoi despre o eventuala casatorie?
Partea buna este ca un cont bancar separat, doar al dumneavoastra, va ofera oportunitatea de a va gestiona cum doriti venitul si, in acelasi timp, accentueaza ambitia de a avansa in cariera, de a castiga mai multi bani (in cazul in care va doriti asa ceva).
Poate ca gresesc, dar pare ca problema care a aparut intre voi se refera la spatiul comun versus cel individual, iar aici fiecare dintre noi avem nevoi diferite. Cat de des/mult simte cineva nevoia sa petreaca un timp singur sau cu prietenii proprii, cu hobby-uri ori, pe scurt, in afara cuplului si cat de dispus este sa puna in comun dorinte, asteptari de viitor, opinii etc, intr-un cuvant pe sine. Iar aceasta problema se negociaza in functie de nevoile fiecaruia. N-ar fi rau sa purtati o discutie pe aceasta tema, poate, daca vi se pare ca merita efortul, in prezenta unui terapeut.
Carmen Toader este psihoterapeut cu formare in psihoterapie psihanalitica, membru al Asociatiei Romane de Psihoterapie Psihanalitica si membru al Asociatiei Psihologilor din Romania. In cabinetul ei de psihoterapie, Carmen Toader a dobandit experienta de lucru cu copii si adulti. Impreuna cu unii dintre micii sai pacienti, a avut succese in tratarea tulburarii de dezvoltare pervasiva: autism, psihoza infantila. Adresa cabinetului: Str. Paunescu Paltin nr 16, Bl. D13, sc. 2, ap. 21. Bucuresti, sector 3 (langa Piata Alba Iulia) E-mail: [email protected] www.psihoterapie-psihanalitica.ro