Ii este foarte greu sa aiba incredere in mine
Aloha! Am aproape de 20 de ani, deci nu sunt foarte coapta in ceea ce priveste relatiile dar consider ca posed o calitate deosebita si anume pot intelege oamenii si ii pot ajuta. Insa, exact acum cand a mea caliate trebuie exploatata la maximum, ma lasa in ceata. Am fost 2 ani si 8 luni cu un baiat pe care l-am iubit mai mult sau mai putin insa am crescut impreuna si am invatat foarte mult unul de la celalalt. Anul acesta am dat BACul (asta a fost si unul din motivele pt care am ales sa raman cu el – sprijin moral) insa spre final, am cunoscut un alt baiat pentru care l-am parasit pe fostul prieten. Acum sunt cu acest baiat (22ani) de 4 luni, stiu ca ma iubeste, insa ii este foarte greu sa aiba incredere in mine. Cele 2 prietene stabile pe care le-a avut inaintea mea l-au parasit, ultima lanasandu-l in strada la propriu (provine dintr-o familie dezbinata, insa a facut facultatea de psihologie in paralel cu un job de grafician pe care il are – cu alte cuvinte se intretine singur de la 18 ani). Tot timpul face comparatii cu fostele relatii, imi spune ca si eu am sa-l parasesc si oricat de mult ma straduiesc, lui ii este greu sa aiba incredere in mine. Pe de alta parte, simt si eu o presiune fiindca stiu ca le-a iubit foarte mult si uneori ma tem ca nu sunt indeajuns de buna ca ele. Va rog, oferiti-mi o posibila solutie fiindca il iubesc foarte mult si-mi doresc sa-l scap si sa ne scap de povara trecutului pt a putea construi ceva frumos pe viitor.
Intrebare pusa de: Oana, 20
Raspunsul psihologului:
Foarte multi oameni vin la Facultatea de Psihologie in speranta ca ceea ce vor invata aici ii va ajuta sa-si rezolve singuri problemele. Este o modalitate (deloc eficienta) de a evita propria lor psihoterapie. Tocmai din acest motiv, formarea ca psihoterapeut impune parcurgerea unui modul de psihoterapie personala.
Am scris toate acestea pentru ca simt ca acesta e si cazul prietenului tau. Prin urmare, eu vad 2 posibilitati: 1) fie prietenul tau constientizeaza ca are o problema de abandon si incepe o psihoterapie; 2) fie prietenul tau refuza sa inceapa o psihoterapie, caz in care tu vei avea de ales in a te transforma in psihoterapeut amator de dragul lui sau nu. Caci nevoia sa de terapie exista, indiferent ca el o recunoaste sau o neaga, si constient sau inconstient iti va cere sa-l ajuti.
In cazul in care alegi sa devii terapeut pentru prietenul tau, de ce sa fii unul amator si nu unul profesionist? Optand pentru procesul de formare ca psihoterapeut, vei avea sansa de a face propria ta psihoterapie si de a intelege de ce intri in relatii cu oameni care au nevoie de ajutor, relatii in care tu iti asumi mereu rolul de salvator..
Virgiliu Ricu - psiholog, Master in Psihoterapie si Psihodiagnostic, Membru al Asociatiei Romane de Psihoterapie Psihanalitica. Psihoterapeut cu formare in psihoterapia psihanalitica si NLP (programare neuro-lingvistica). In paralel cu practica privata in domeniul psihoterapiei, Virgiliu Rîcu ofera cursuri de dezvoltare personala si servicii de Life & Executive Coaching atat persoanelor fizice, cat si organizatiilor. A publicat articole pe teme legate de psihoterapie, coaching si dezvoltare personala in Ziarul Financiar, Psihologia Azi, Psychologies, Revista Biz, National, Cariere, Dilema Veche. Pentru mai multe informatii, accesati: http://psihoterapie.wordpress.com