Ne intalnim de 2/3 ori pe an
Sotul meu este plecat din tara. Ne intalnim de 2/3 ori pe an si tot de atatea ori am raporturi sexuale pe an. In ce sens imi poate influenta asta viata, fizic si psihic?
Intrebare pusa de: Gherman, 38
Raspunsul psihologului:
Nu imi e foarte clar ce anume sa va influenteze: raporturile sexuale sau intalnirile rare cu persoana iubita?
Daca ne referim la prima intrebare, dorinta sexuala este diferita de la persoana la persoana. Asta inseamna ca sunt persoane care au o dorinta mai puternica si altele care „se multumesc” cu mai putin. In mod cert intalnirea dintre doua persoane cu dorinte diferite nu conduce catre o relatie sexuala implinita, fiecare facand „compromisuri”, intr-un sens sau altul, pentru a-l satisface pe celalalt. In general, femeile au o perioada de ‚asteptar’ mai mare ca cea a barbatilor, dar asta nu exclude cazurile particulare, chiar opuse. Asa ca cel mai bine ar fi sa vorbiti asta cu sotul dv si sa va confruntati asteptarile si dorintele legate de domeniul erotic.
Astfel ca, un numar de contacte fizice sub nivelul dorintei, creeaza anumite frustrari, tensiuni, nemultumiri care pot sa se manifeste si in plan social-interrelational, fara ca dv sa le puteti atribui o legatura directa. Exista si un echilibru hormonal pe care contactele sexuale il produc in corpul nostru insa fara implicatii negative considerabile in plan fizic daca indeplinirea acestora este foarte rara. Cu siguranta ca la nivel psihic, in sensul pe care dv il mentionati, nu apar modificari considerabile, ci doar manifestari de nemultumire, tensiuni, irascibilitate din cauza frustrarii fiziologice. Cu alte cuvinte trebuie sa vedeti in ce fel arata viata dv cand sotul este acasa si cum arata ea cand dansul lipseste.
De altfel ma intreb de ce nu ati reusit pana acum sa gasiti o solutie care sa convina ambelor parti, cu alte cuvinte ce se „ascunde” in spatele plecarii sotului? Va trebui sa incercati sa gasiti impreuna solutiile pentru a clarifica si detensiona raportul dorintelor sexuale din cuplul dv.
Psiholog, psihoterapeut de orientare psihanalitica, absolvent al cursului de formare ale Fundatiei Romano-Olandeze de Psihoterapie Psihanalitica (2003-2007) Asociatia Romana de Psihoterapie Psihanalitica ii acorda certificarea de libera practica sub supervizare. Membru al Asociatiei Romane de Psihoterapie Psihanalitica din 2005. Membru al Asociatiei Psihologilor din Romania din 2003 Experienta cu numeroase grupuri de dezvoltare personala in cadrul Societatii Romane de Psihoterapie Experientiala din Romania; participant la cursuri de Terapie prin Dans si Miscare in cadrul SPER. Intre 2001-2003 a urmat cursuri de Master in cadrul Societatii Romane de Psihoterapie Experientiala din Romania. A facut parte dintr-un program complet de Recuperare Cardiovasculara la Centrul de sanatate Budapesta unde s-a ocupat de partea de consiliere si sustinere teraputica de grup a clientelor incluse in program. Managing Partner la MindCare din noiembrie 2006, avand ca obiectiv crearea unui spatiu terapeutic pentru adulti, adolescenti si copii. In cadrul centrului MindCare se ocupa de psihoterapia psihanalitica individuala pentru adulti si adolescenti - probleme de atasament, dificultati de relatie, depresie, anxietate. Centrul MindCare Str Henri Coanda, 33 (sector 1, langa Hotel Minerva), telefon: 0753.535.385 www.mindcare.ro