Nu ma simt deloc femeie
Buna ziua. O sa ma exprim scurt si la obiect: am 24 de ani, puseuri de timiditate, jena, lipsa de incredere in sine sau cum vreti s-o mai numiti, mai ales in contactele cu baietii. Si am o problema cu… sanii mei. sunt mari, atrag atentia inaintea mea si ma stanjenesc destul de mult.
Poate ca totul e legat de timiditatea mea, pt ca ma jenez mult cand ma priveste cineva mai insistent; poate ca este si un complex (da, exista complexul sanilor mari!), sau poate e doar frica de a-mi asuma feminitatea. Intrebarea mea este urmatoarea: ce spune aceasta jena despre mine si cum o pot remedia?
Nu ma simt deloc femeie (nu e vorba aici de conotatia sexuala, ci pur si simplu de faptul ca ma consider inca un copil, psihic vorbind si nu sunt pregatita sa-mi asum statutul de femeie pe care-l revendica trupul meu); ce intrebari ar trebui sa-mi pun oare ca sa ‘fac pace’ cu corpul meu? Multumesc!
Intrebare pusa de: Kate, 24
Raspunsul psihologului:
Subiectul feminitatii are o radacina adanca in istoria si evolutia ta ca si persoana si ca femeie, cu trecerea de la statutul/rolul/pozitia de copil la cel de femeie. Aceasta trecere nu se face usor in multe situatii si contexte de viata, iar in altele se face natural. Legatura cu familia, cu femeile din familia ta este primordiala, la fel cum si legatura cu barbatii, pentru ca imaginea feminina nu se transmite automat si se ‚creeaza’ si in privirile si in relatie cu barbatii din familie.
Asadar este o poveste complicata, cu multe incregaturi si variante, cu trasee foarte anevoiase uneori. Probabil ca doar dupa o discutie profunda si cu multe subtilitati cu un psiholog ai putea sa reusesti sa te VEZI si sa te TRAIESTI in oglinda ta interioara transformata din fetita in femeie.
Cred ca atunci cand vorbesti despre‚ complexul sanilor mari’ faci referire la atractie si dorinta pe care acesti sani o pot genera barbatilor si ca inca nu ai fi pregatita nu pentru a-i arata, ci pentru a-i considera parte din tine si din puterea ta de atractie, de seductie si parte din corpul tau de femeie. Probabil ca nu ai vrea sa fii definita doar de acesti sani, dar acest lucru tine de tine sa aratai ca esti mai mult decat o pereche de sani mari. Depinde de tine sa ii faci ‚aliatii’ sau ‚dusmanii’ tai in incercarile tale de relationare. Sanii mari au fost dintotdeauna o atractie pentru barbati si vor fi cu siguranta si de aici inainte.
Din pacate moda si imaginea promovata pe toate canalelel mass-media pune accent doar pe un anumit stil si poza greu de indeplinit de foarte multe femei ( si traita foarte frustrant) si lasa deoparte multe alte forme si dimensiuni care au alt ceva, au alt sarm si alt impact asupra oamenilor, uneori mult mai autentic decat fata de niste papusi plastifiate care arata destul de identic si care fac din asta o valoare in sine.
Nu imi este clar daca pana acum au fost ceva incercari de ralationare cu baietii/barbatii daca ua fost probleme sau cum au decurs ele.
In final iti recomand trei carti pe care te-as indruma sa le citesti, toate sunt de la editura trei si sunt scrise de Francoise Dolto: Imaginea inconstienta a corpului, Femininul si Sexualitatea feminina. De asemenea si doctorul Cristian Andrei a scos o carte despre etapele din viata unei femei. Mult curaj in demersul descoperirii interioare si acceptarii transformarii tale!
Psiholog, psihoterapeut de orientare psihanalitica, absolvent al cursului de formare ale Fundatiei Romano-Olandeze de Psihoterapie Psihanalitica (2003-2007) Asociatia Romana de Psihoterapie Psihanalitica ii acorda certificarea de libera practica sub supervizare. Membru al Asociatiei Romane de Psihoterapie Psihanalitica din 2005. Membru al Asociatiei Psihologilor din Romania din 2003 Experienta cu numeroase grupuri de dezvoltare personala in cadrul Societatii Romane de Psihoterapie Experientiala din Romania; participant la cursuri de Terapie prin Dans si Miscare in cadrul SPER. Intre 2001-2003 a urmat cursuri de Master in cadrul Societatii Romane de Psihoterapie Experientiala din Romania. A facut parte dintr-un program complet de Recuperare Cardiovasculara la Centrul de sanatate Budapesta unde s-a ocupat de partea de consiliere si sustinere teraputica de grup a clientelor incluse in program. Managing Partner la MindCare din noiembrie 2006, avand ca obiectiv crearea unui spatiu terapeutic pentru adulti, adolescenti si copii. In cadrul centrului MindCare se ocupa de psihoterapia psihanalitica individuala pentru adulti si adolescenti - probleme de atasament, dificultati de relatie, depresie, anxietate. Centrul MindCare Str Henri Coanda, 33 (sector 1, langa Hotel Minerva), telefon: 0753.535.385 www.mindcare.ro