Nu pot umple golurile din interior
De curand am intrat la facultate si m-am mutat in Bucuresti. Sunt la o sectie foarte buna, am cateva rude care imi sunt alaturi insa am o problema: Nu pot umple golurile din interior. Ma simt exagerat de singura, ma straduiesc sa dau un sens vietii mele (invat, incerc sa ma descopar in arta-muzee, vernisaje, carti etc; cunosc o multime de oameni s.a.m.d.), insa nu reusesc. Cu parintii nu am si nu am avut niciodat o relatie apropiata (nu a existat comunicare nici intre mine si ei dar nici intre ei), iar prietenul meu nu e din acelasi oras si ne vedem rar si impotriva vointei parintilor. Simt ca ma indrept spre nicaieri. Mi-ar placea mult sa fac voluntariat, sa ma dedic oamenilor care au nevoie fiindca asa uit de mine, dar programul facultatii nu-mi permite. Va rog sa-mi recomandati o carte sau ceva care sa ma ajute sa descopar de ce ma simt asa, de ce nu pot trece peste si cum ar trebui sa aborez situatia. Va multumesc aticipat!
Intrebare pusa de: Oana, 20
Raspunsul psihologului:
Este foarte curios ca o tanara studenta, proaspat intrata la facultate si intr-un oras nou sa se simta asa cum spuneti dv. Cred ar trebui sa stati de vorba cu cineva din domeniul psi (psiholog sau psihiatru) pentru a puncta si detaliat in cea consta golul/golurile din dv. si de a vedea cat de grav este acest sentiment si daca necesita si o altfle de sustinere (farmacologica).
Evident ca sentimentul de umplere cu lucruri exterioare si trecatoare nu poate umple un gol care e de demult si care s-a creat in timp. Poate ca ar fi important sa derulati firul inapoi pentru a vedea cum de s-a ajuns aici si ce anume a permis, din dv sau din mediul familial, crearea acestui sentiment de vid inetrior.
In ceea ce priveste cartile de citit, acum sunt o multime pe piata. Va recomand cartile de la Editura Trei sau Curtea Veche. Exista o carte, „Iubeste-te pe tine insuti” de Daphne Rose Kingma (Editura For You, 2006; o gasiti de cumparat online), care desi mi se pare ca este destul de ‚scehmatica’ va poate trezi niste intrebari care ar merita ruminate sau discutate cu altcineva.
Psiholog, psihoterapeut de orientare psihanalitica, absolvent al cursului de formare ale Fundatiei Romano-Olandeze de Psihoterapie Psihanalitica (2003-2007) Asociatia Romana de Psihoterapie Psihanalitica ii acorda certificarea de libera practica sub supervizare. Membru al Asociatiei Romane de Psihoterapie Psihanalitica din 2005. Membru al Asociatiei Psihologilor din Romania din 2003 Experienta cu numeroase grupuri de dezvoltare personala in cadrul Societatii Romane de Psihoterapie Experientiala din Romania; participant la cursuri de Terapie prin Dans si Miscare in cadrul SPER. Intre 2001-2003 a urmat cursuri de Master in cadrul Societatii Romane de Psihoterapie Experientiala din Romania. A facut parte dintr-un program complet de Recuperare Cardiovasculara la Centrul de sanatate Budapesta unde s-a ocupat de partea de consiliere si sustinere teraputica de grup a clientelor incluse in program. Managing Partner la MindCare din noiembrie 2006, avand ca obiectiv crearea unui spatiu terapeutic pentru adulti, adolescenti si copii. In cadrul centrului MindCare se ocupa de psihoterapia psihanalitica individuala pentru adulti si adolescenti - probleme de atasament, dificultati de relatie, depresie, anxietate. Centrul MindCare Str Henri Coanda, 33 (sector 1, langa Hotel Minerva), telefon: 0753.535.385 www.mindcare.ro