Nu stiu cum sa-l determin sa vorbeasca
Buna ziua. Am o relatie cu prietenul meu de aproape 6 ani si as avea nevoie de sfatul dumneavoastra. Mereu cand avem o discutie mai serioasa sau in contradictoriu si ajungem la cearta el nu prea vorbeste in momentele astea, se inchide in el. Nu e genul care sa ia taurul de coarne si sa isi expuna parerea in asa fel incat sa discutam ce ne deranjeaza pe fiecare ca pe viitor sa evitam conflictele. Dupa cearta cateva zile e schimbat, e mai rece, mai distant si imi spune mereu ca nu e in apele lui din cauza ca ne-am certat. Eu am tot incercat sa-i spun ca intr-o relatie mai sunt si certuri si ca trebuie sa discutam cat mai mult si sa ne spunem ce ne place ce nu ne place, ca sa vedem ce putem face ca sa mearga totul bine itnre noi. Insa el mi-a spus ca ii place totul si chiar daca ar avea ceva de spus cu privire la mine nu mi-ar spune pentru ca nu vrea sa ma schimbe. Nu stiu cum sa-l determin sa vorbeasca si sa fie deschis cu mine atunci cand avem o problema de rezolvat sau atunci cand mie nu-mi convine ceva cum sa fac sa ii spun in asa fel incat sa nu-l inhib si sa poata sa vorbeasca si el? Sa pot afla mai multe despre ce gandeste el. Are putine momente cand se deschide si vine el in intampinarea mea si deschide anumite subiecte, pune intrebari despre relatia noastra si totul e perect atunci pentru ca il vad si il simt ca vrea sa comunice, dar asta se intampla destul de rar, iar pentru mine e important sa discutam atunci cand ne confruntam cu o problema, cand avem un conflict. Noi avem si o relatie mai la distanta pentru ca el este navigator de 1 an de zile si sta doar 3 luni acasa si 3 luni pe mare. Va rog sa ma ajutati si sa-mi dati cateva sfaturi. Va multumesc.
Intrebare pusa de: natalie, 22
Raspunsul psihologului:
Argumentele tale sunt valide, logice, „up-to-date”. La prima vedere, oricine ar fi inclinat sa-ti dea dreptate… Se pare, insa, ca prietenul tau percepe dorinta ta de mai multa comunicare drept o incercare din partea ta de a-l schimba. Multe persoane (femeile intr-un procent mai mare decat barbatii) incearca sa-l schimbe pe celalalt, iar acesta din urma percepe acest lucru la nivel inconstient ca pe un atac. In cazul persoanelor mai rezervate, mai timide, raspunsul la acest atac este opozitia pasiva, retragerea, evitarea.
Exprimat in termeni de argou, tocmai cand tu vrei sa comunici mai mult cu el, el te lasa… „cu ochii in soare”. Este modalitatea lui de a se razbuna, de a te frustra, modalitatea sa de a raspunde agresivitatii tale.
Intrebarea in cazul tau (ca si in cazul multor altor persoane) este: de ce alegi un barbat care comunica diferit fata de tine, chinuindu-te apoi sa-l schimbi, in loc sa alegi un barbat care comunica asemanator tie?
Nu te grabi sa raspunzi la aceasta intrebare. Ia-ti ragaz pentru a medita. Este nevoie de multa introspectie pentru a gasi raspunsul corect..
Virgiliu Ricu - psiholog, Master in Psihoterapie si Psihodiagnostic, Membru al Asociatiei Romane de Psihoterapie Psihanalitica. Psihoterapeut cu formare in psihoterapia psihanalitica si NLP (programare neuro-lingvistica). In paralel cu practica privata in domeniul psihoterapiei, Virgiliu Rîcu ofera cursuri de dezvoltare personala si servicii de Life & Executive Coaching atat persoanelor fizice, cat si organizatiilor. A publicat articole pe teme legate de psihoterapie, coaching si dezvoltare personala in Ziarul Financiar, Psihologia Azi, Psychologies, Revista Biz, National, Cariere, Dilema Veche. Pentru mai multe informatii, accesati: http://psihoterapie.wordpress.com
parca as fi scris eu…sunt intr o situatie identica…6ani si aceeasi problema:(