Pastreaza poze cu fostele lui iubite
Am 39 de ani, sunt divortata de 5 ani si am un baiat in varsta de 10 ani. Acum 3 luni am cunoscut un barbat in varsta de 45 de ani cu care ma inteleg destul de bine, dar la care ma frapeaza doua lucruri: pastreaza in telefonul mobil si in calculator poze cu fostele lui iubite si continua sa intre pe site-uri de socializare pe care vorbeste uneori cu fostele iubite.
A incercat sa ma convinga ca relatia noastra nu este pusa in pericol in niciun fel. Nu sunt geloasa, nu vreau sa-i limitez libertatea sau sa-i controlez viata, dar nu pot sa nu ma intreb daca procedeaza corect si daca isi doreste cu adevarat o relatie cu mine. Oare atunci cand intre noi vor aparea neintelegeri nu va cauta intelegere la fostele prietene, avand in vedere ca a lasat o portita deschisa spre acestea…?
Intrebare pusa de: J, 39
Raspunsul psihologului:
Este destul de complicat sa va raspund, dat fiind si timpul destul de scurt petrecut langa acest barbat si continutul scrisorii destul de vag in ceea ce va priveste si in ceea ce priveste inceputul acestei relatii.
Sincer, primul raspuns pe care vi l-as opferi ar fi destul de teleghidat: da, suna cam ciudat si cam lasa de dorit un astfel de comportament. Dar cam atat, in rest ar fi hazard pur. Poate ca el este o persoana sociabila si are multe relatii de prietenie si amicitie. Poate ca pastreaza fotografiile pentru a-si aminti din cand in cand de experientele din viata sa. Habar nu am, cred ca dv stiti mai multe in acest sens, poate ca exact asta va atras oarecum la el. Nu stiu.
Daca as analiza mai in detaliu ceea ce vreti sa obtineti de la mine, este daca cumva semnalul dv intern de alerta -„atentie maxima!” este viabil, este adevarat sau nu, daca este doar imaginatia dv si ceea ce ar fi de facut.
Depinde foarte tare cat de mult va doriti ca acest comportament al lui sa dispara sau nu. Inteleg ca va deranjeaza acest aspect. Nu ar fi de dorit sa stati de vorba despre asta si sa aflati de ce face toate lucrurile acestea, ce beneficii emotionale are din asta?!
Poate ca ar fi utila o discutie deschisa in care sa aflati motivele, nevoile comportamentului lui si sa nu va fie frica sa ii recunoasteti deschis ceea ce anume va deranjeaza, ce va supara. In acest fel fiecare are sansa sa auda pe de-o parte ce isi doreste celalalt si ceea ce il deranjeaza, discutie care ar mai face loc cunoasterii reciproce a celuilalt, a limiteleor si a sferei de comfort personal.
Daca nu le acceptati si punct, asta e, problema e ca si rezolvata. Dar daca doriti sa aveti o relatie mai lunga cu acest barbat, riscati ca el sa inteleaga acest mesaj si sa inceapa sa va ascunda aceste aspecte de acum inainte.
Depinde doar de dv daca acceptati sau nu acest comportament si nimeni altcineva nu se poate pune in locul dv si lua o decizie pentru viata dv! Trebuie sa va cunoasteti limitele de toleranta si de acceptare a celuilalt, evitand ca unul sau altul sa faca un compromis „de dragul celuilalt”. De asemenea ar fi de dorit sa cunoastem aceste aspecte ale partenerului pentru a nu-l rani sau desconsidera, a nu-l judeca sau umili. Daca relatia incepe asa, din start este compromisa!
A gasi calea de mijloc, calea care sa fie acceptata de ambii parteneri, asta este o adevarata calatorie de cunoastere si interactiune umana! Nu exista reguli prescrise, fiecare cuplu isi marcheaza aceste granite si si le defineste, si doar impreuna le pot tine, altfel, riscul este destramarea cuplului.
Psiholog, psihoterapeut de orientare psihanalitica, absolvent al cursului de formare ale Fundatiei Romano-Olandeze de Psihoterapie Psihanalitica (2003-2007) Asociatia Romana de Psihoterapie Psihanalitica ii acorda certificarea de libera practica sub supervizare. Membru al Asociatiei Romane de Psihoterapie Psihanalitica din 2005. Membru al Asociatiei Psihologilor din Romania din 2003 Experienta cu numeroase grupuri de dezvoltare personala in cadrul Societatii Romane de Psihoterapie Experientiala din Romania; participant la cursuri de Terapie prin Dans si Miscare in cadrul SPER. Intre 2001-2003 a urmat cursuri de Master in cadrul Societatii Romane de Psihoterapie Experientiala din Romania. A facut parte dintr-un program complet de Recuperare Cardiovasculara la Centrul de sanatate Budapesta unde s-a ocupat de partea de consiliere si sustinere teraputica de grup a clientelor incluse in program. Managing Partner la MindCare din noiembrie 2006, avand ca obiectiv crearea unui spatiu terapeutic pentru adulti, adolescenti si copii. In cadrul centrului MindCare se ocupa de psihoterapia psihanalitica individuala pentru adulti si adolescenti - probleme de atasament, dificultati de relatie, depresie, anxietate. Centrul MindCare Str Henri Coanda, 33 (sector 1, langa Hotel Minerva), telefon: 0753.535.385 www.mindcare.ro