Pot sa sper ca va trece „criza de 40”?
Pot sa sper ca va trece „criza de 40” si sotul meu ma va iubi din nou? Acum vrea sa fie singur si liber, ca e batran (45 ?) si alte motive ca sa mai prinda prospaturi… Desi suntem impreuna in casa imi cere sa gandesc si sa traiesc in singuratate (avem un copil de 12 ani). Desi il iubesc sunt obligata sa accept aceasta situatie, pana cand? Sa sper intr-o revenire?
Intrebare pusa de: David, 39
Raspunsul psihologului:
In mod cert a astepta ca lucrurile sa se rezolve de la sine nu este o atitudine buna. Sigura ca aveti sperante si dorinte in ceea ce il priveste pe sotul dv dar trebuie sa desfasurati pe inapoi ce anume s-a intamplat. Cum de s-a ajuns aici?
Desi s-ar putea sa nu va placa ceea ce o sa cititi, va spun ca in general partenerii unui cuplu sunt deopotriva responsabili de situatii asemanatoare. Ar fi de cautat in istoria personala, in istoria de cuplu, de vazut in ce fel au evoluat rolurile de femeie-barbat, sotie-sot. Ce s-a intamplat cand a aparut copilul?Unde s-a pierdut, daca a existat, flacara relatiei?
A sta si a suporta „pe uscat” nu este o atitudine care sa va aduca decat suferinta. Cel mai util ar fi sa incercati sa fiti sincera cu dv si sa incercati sa vedeti si partea dv de responsabilitate si nu doar pe a sotului dv. Poate ca dupa aceea ar fi util sa incercati sa stati de vorba impreuna sincer si sa vedeti ce solutii ar fi cu adevarat de considerat pentru ca amandoi sa fiti multumiti cu ele.
Un alt lucru, deloc important, este sa incercati sa vedeti in ce masura casnicia se poate salva si daca nu mai exista nimic care sa o lege sa puteti decide ce anume sa faceti.
Cu siguranta ca ceea ce traiti in interior se reflecta si in relatia cu copilul dv. Pentru a evita suferinta copilului, a relatiei dv cu acesta, trebuie sa incercati sa va clarificati situatia inainte ca lucrurile sa capete un dramatism coplesitor pentru dv.
Psiholog, psihoterapeut de orientare psihanalitica, absolvent al cursului de formare ale Fundatiei Romano-Olandeze de Psihoterapie Psihanalitica (2003-2007) Asociatia Romana de Psihoterapie Psihanalitica ii acorda certificarea de libera practica sub supervizare. Membru al Asociatiei Romane de Psihoterapie Psihanalitica din 2005. Membru al Asociatiei Psihologilor din Romania din 2003 Experienta cu numeroase grupuri de dezvoltare personala in cadrul Societatii Romane de Psihoterapie Experientiala din Romania; participant la cursuri de Terapie prin Dans si Miscare in cadrul SPER. Intre 2001-2003 a urmat cursuri de Master in cadrul Societatii Romane de Psihoterapie Experientiala din Romania. A facut parte dintr-un program complet de Recuperare Cardiovasculara la Centrul de sanatate Budapesta unde s-a ocupat de partea de consiliere si sustinere teraputica de grup a clientelor incluse in program. Managing Partner la MindCare din noiembrie 2006, avand ca obiectiv crearea unui spatiu terapeutic pentru adulti, adolescenti si copii. In cadrul centrului MindCare se ocupa de psihoterapia psihanalitica individuala pentru adulti si adolescenti - probleme de atasament, dificultati de relatie, depresie, anxietate. Centrul MindCare Str Henri Coanda, 33 (sector 1, langa Hotel Minerva), telefon: 0753.535.385 www.mindcare.ro