Problema de comunicare
Am descoperit ca am o problema legata de comunicare. Atunci cand ma intalnesc cu grupuri de baieti, persoane semi-cunoscute, ma blochez. Atunci cand ei se uita toti deodata insistent la mine, cand isi tintesc privirea asupra mea si cand vine vorba sa puratm un dialog de complezenta, ma panichez, nu mai sunt eu. Ma inrosesc, nu stiu ce sa fac ca sa scap. Dar, atunci cand ma intalnesc cu cate unul, eu fiind singura si el singur, intamplator, pe strada, nu am nicio problema, ma comport absolut normal. Vreau sa scap si sa ma indrept, vreau sa am o viata sociala normala. Ce sa fac?
Intrebare pusa de: Donciu, 20
Raspunsul psihologului:
Privirea barbatilor te ataca, spui tu. Ti-e frica de ea pentru ce s-ar putea intampla? Pentru ce fantezii exista in mintea lor cand isi indreapta privirea asupra ta?
Una dintre spaimele cele mai profunde ale femeii este sa nu fie violata chiar si de privirea altuia. Este o frica foarte primitiva, ancestrala as zice eu, care tine de supravietuire (organele interne sa ramana intacte) si de (in)acceptarea contactului corporal cu potentiali parteneri.
Biologic femeia este construita pentru a fi receptiva, dar uneori privirile patrunzatoare, care ascund indaratul lor fantezii, pot fi interpretate ca un asediu. Ce vreau sa spun mai este si ca blocajul tau probabil ascunde in spate o astfel de fantezie/spaima. Ca si cum ti-ar fi teama ca ceea ce se afla in strafundurile tale sau ale barbatilor care te privesc, s-ar transpune imediat in realitate pentru ca n-ar exista niciun auto-control capabil de a le opri.
La un nivel mai concret penetrarea, chiar si a unei priviri, poate fi resimtita ca o intruziune violenta. Iar aceasta fantasma interioara si uneori foarte bine ascunsa, de pilda la tine se banuieste doar prin panica, blocajul si inroseala ta, da probleme in toate aspectele unei relatii (si nu numai, ci si in orice proces cognitiv unde e nevoie de receptivitate – ex. invatare).
Iar ca sa-ti raspund la intrebare: te poti gandi singura la lucrurile pe care le-am scris sau, daca nu reusesti, ai putea discuta cu o persoana calificata.
Carmen Toader este psihoterapeut cu formare in psihoterapie psihanalitica, membru al Asociatiei Romane de Psihoterapie Psihanalitica si membru al Asociatiei Psihologilor din Romania. In cabinetul ei de psihoterapie, Carmen Toader a dobandit experienta de lucru cu copii si adulti. Impreuna cu unii dintre micii sai pacienti, a avut succese in tratarea tulburarii de dezvoltare pervasiva: autism, psihoza infantila. Adresa cabinetului: Str. Paunescu Paltin nr 16, Bl. D13, sc. 2, ap. 21. Bucuresti, sector 3 (langa Piata Alba Iulia) E-mail: [email protected] www.psihoterapie-psihanalitica.ro