Problema mea e mai complicata decat pare
Problema mea e mai complicata decat pare; o sa incep cu inceputul, si anume de cand eram de o varsta mai mica parintii mei au avut cu mine un comportament foarte dur si autoritar. Asta a facut sa nu pot sa-mi dezvolt personalitatea si a facut sa nu pot hotara de unul singur ce anume e bine sau nu sa fac in general in viata (si cand ma refer la comportament dur, ma rafer la faptul ca in clasa a 4-a spre exemplu, daca luam o nota de 4 luam bataie sora cu moartea si asta ma facea sa le ascund mereu problemele mele). Tot acest comportament al lor mi-a ramas in subconstient si asta a facut sa am o repulsie continua fata de ei si acum, la varsta de 24 de ani. Pot spune ca atitudinea lor nu s-a schimbat nici acum, la varsta asta (mentionez ca ei au 43 de ani amndoi, m-au procreat la o varsta frageda). De 4 ani de zile de cand eu am inceput facultatea si am reusit sa ies in lume si sa invat lumea cum e cu adevarat au aparut si mai mari divregnte intre noi, degenerand in certuri foarte mari si cu lovituri chiar. Toate astea pleaca de la faptul ca eu mereu ii „confrunt” asa zic ei, prin faptul ca eu imi expun parerile mele proprii. Alt motiv pentru care mai incep certurile este de la faptul ca uneori le mai cer ajutorul material (parintii mei au bani, dar se plang mereu ca nu au).
Va rog din suflet spuneti-mi cum sa rezolv problema asta avnd invedere ca in septembrie anul asta am si nunta si fara ajutorul lor nu prea putem face nunta singuri. Si acesta este un motiv de cearta, din cauza banilor. Va multumesc.
Intrebare pusa de: slavnea, 24
Raspunsul psihologului:
Problema legata de bani este doar „ambalajul” care te ajuta sa camuflezi adevarata problema. Este ca si cum ai spune „eu nu am nevoie de ei, ci de banii lor”. Ori lucrurile s-ar putea sa stea exact invers. Ipoteza mea este ca tu nu te-ai desprins inca emotional, psihic de parintii tai. Lipsa banilor reprezinta un pretext pentru a depinde in continuare de ei. Cerandu-le bani, le comunici ca ai in continuare nevoie de ei, ca esti inca un copil de care ei trebuie sa aiba grija.
Este de dorit ca acest mod relationare sa se schimbe, cu riscul multor „confruntari”. Vei fi in continuare fiul lor, dar un fiu adult, care poate sa aiba singur grija de el si de noua familie pe care si-o cladeste. In felul acesta vei castiga respectul lor. Mai mult, iti vei castiga respectul de sine.
Virgiliu Ricu - psiholog, Master in Psihoterapie si Psihodiagnostic, Membru al Asociatiei Romane de Psihoterapie Psihanalitica. Psihoterapeut cu formare in psihoterapia psihanalitica si NLP (programare neuro-lingvistica). In paralel cu practica privata in domeniul psihoterapiei, Virgiliu Rîcu ofera cursuri de dezvoltare personala si servicii de Life & Executive Coaching atat persoanelor fizice, cat si organizatiilor. A publicat articole pe teme legate de psihoterapie, coaching si dezvoltare personala in Ziarul Financiar, Psihologia Azi, Psychologies, Revista Biz, National, Cariere, Dilema Veche. Pentru mai multe informatii, accesati: http://psihoterapie.wordpress.com