Psiholog cu depresie?
Are „voie” un psiholog sa sufere de depresie si atacuri de panica?
Intrebare pusa de: Georgescu, 27
Raspunsul psihologului:
Un psiholog este inainte de toate un om ca toti oamenii, cu o copilarie si o familie, cu o anumita istorie de viata.
Dupa ce el decide sa urmeze facultatea de psihologie si ulterior specializarea de psihoterapie, este de datoria lui sa se cunoasca, sa se analizeze si sa se introspecteze (intr-o terapie personala) pentru a putea face fata situatiilor de lucru cu alti oameni, viitorii lui pacienti.
Aceasta analiza personala obligatorie il va confrunta in formarea sa cu propriile probleme, cu istoria lui de viata, lucruri pe care este de dorit sa si le cunoasca si sa si le rezolve cat mai bine. Alegerea in sine a acestei meserii nu te ‘apara’ de diverse trairi, conflicte, simptome.
Daca in viata lui reala se intampla (si se intampla ca doar e om!) sa treaca prin diverse situatii care il afecteaza emotional si ii influenteaza munca terapeutica, este de datoria sa sa le recunoasca, sa le discute si eventual, in functie de impactul avut, sa le lucreze intr-o terapie personala si nu sa se foloseasca de pacientii lui pentru asta.
Daca nu si-ar da „voie” sa le traiasca ar fi la fel de rau ca si alegerea anterioara. Este de dorit sa isi vada si sa-si recunoasca limitele si sa ceara ajutor de la familie, prieteni si colegi.
Iar formarea sa il obliga sa treaca prin faza de supervizare, adica sa mearga la randul sau cu cazurile cele mai dificile, cele care ii dau batai de cap la un terapeut-formator cu experienta care sa-l indrume si sa-l ghideze. Pentru ca daca ii dau batai de cap inseamna ca mai are de lucrat cu sine si cu fantomele propriului lui trecut.
Citește și: Ce este depresia
Psiholog, psihoterapeut de orientare psihanalitica, absolvent al cursului de formare ale Fundatiei Romano-Olandeze de Psihoterapie Psihanalitica (2003-2007) Asociatia Romana de Psihoterapie Psihanalitica ii acorda certificarea de libera practica sub supervizare. Membru al Asociatiei Romane de Psihoterapie Psihanalitica din 2005. Membru al Asociatiei Psihologilor din Romania din 2003 Experienta cu numeroase grupuri de dezvoltare personala in cadrul Societatii Romane de Psihoterapie Experientiala din Romania; participant la cursuri de Terapie prin Dans si Miscare in cadrul SPER. Intre 2001-2003 a urmat cursuri de Master in cadrul Societatii Romane de Psihoterapie Experientiala din Romania. A facut parte dintr-un program complet de Recuperare Cardiovasculara la Centrul de sanatate Budapesta unde s-a ocupat de partea de consiliere si sustinere teraputica de grup a clientelor incluse in program. Managing Partner la MindCare din noiembrie 2006, avand ca obiectiv crearea unui spatiu terapeutic pentru adulti, adolescenti si copii. In cadrul centrului MindCare se ocupa de psihoterapia psihanalitica individuala pentru adulti si adolescenti - probleme de atasament, dificultati de relatie, depresie, anxietate. Centrul MindCare Str Henri Coanda, 33 (sector 1, langa Hotel Minerva), telefon: 0753.535.385 www.mindcare.ro