Se spune ca noi, femeile, putem ierta orice
Am avut o relatie cu un baiat de multi ani, ne-am despartit in septembrie anul trecut. Se spune ca noi, femeile, putem ierta orice, credeti ca acest lucru ar fi posibil si in cazul meu. Ne-am despartit din mai multe motive. Imi doream o relatie de casatorie si in aproape 10 ani acest lucru nu s-a intamplat, nici macar nu pot spune daca il mai iubesc sau nu. Stiu doar ca nu i-am simtit lipsa pana in momentul cand mi-a zis ca are pe alta cu care are relatii intime. El spune ca mi-a zis acest lucru deoarece si eu i-am spus ca exista cineva in viata mea, care e mai bun ca el si de care sunt indragostita, amandoi am fost primii in viata celuilat. Am locuit impreuna circa 3 ani si jumatate, alaturi de parinti mei, iar probleme au fost mai ales din cauza banilor. Ma intreb daca doar singuratatea ar fi cea care ne-ar apropia? Situatia sta destul de prost mai ales ca eu nu lucrez, sunt studenta, la cei 28 de ani, in ultimul an, el are salariu, dar tine mortis ca eu sa lucrez. Cum sa-l fac sa inteleaga ce importamt e pt mine actul casatoriei?
Intrebare pusa de: Bontila, 29
Raspunsul psihologului:
Pai as incepe cu finalul scrisorii…si anume v-as intoarce intrebarea dv: ce este pt dv casatoria? De ce este atat de importanta? In ce masura legalizarea casatoriei ar echivala cu o asigurarea fericirii? Puteti pune egal intre casatorie si o relatie foarte buna? Exista o varsta ‚ideala’ pentru asta? In ce fel va ganditi la o femeie casatorita? Ce avantaje presupuneti ca are o femeie casatorita?
Probabil ce nu a mers a fost felul diferit in care dv si partenerul dv vedeti aceasta institutie. Adica ce atitudini, valori, prejudecati sau asteptari se leaga de ea.
Ar mai fi si alte intrebari legate de relatia actuala: ce va atras la el? de ce sa va casatotiti cu el? Ce are el si nu au altii? De ce nu vrea el sa se casatoreasca? Cum percepe el casatoria si ce anume il atrage sau il respinge legat de acest act/gest?
Probabil ca perioada de 3 ani in care ati locuit impreuna ar fi cea mai apropiata de felul in care poate ‚arata’ o casatorie. Inteleg ca nu s-a lasat cu urmari foarte bune.
Mai este ceva care mi-a atras atentia legat de celelalte relatii cu care v-ati amentitat unul pe altul, care ar putea fi tratate ca un fel de lupta, de competitie dar si ca o masura de aparare la suferinta creata de despartire. Poate ca va sperie si alte lucruri legate de varsta, de felul in care ve-ti descurca singura in viitor, de profesia pe care o veti urma. Trebuie sa incercati sa mai reflectati si sa incepeti sa va dati raspunsuri sincere legate de intrebarile pe care am incercat sa vi le pun in interventia mea.
Psiholog, psihoterapeut de orientare psihanalitica, absolvent al cursului de formare ale Fundatiei Romano-Olandeze de Psihoterapie Psihanalitica (2003-2007) Asociatia Romana de Psihoterapie Psihanalitica ii acorda certificarea de libera practica sub supervizare. Membru al Asociatiei Romane de Psihoterapie Psihanalitica din 2005. Membru al Asociatiei Psihologilor din Romania din 2003 Experienta cu numeroase grupuri de dezvoltare personala in cadrul Societatii Romane de Psihoterapie Experientiala din Romania; participant la cursuri de Terapie prin Dans si Miscare in cadrul SPER. Intre 2001-2003 a urmat cursuri de Master in cadrul Societatii Romane de Psihoterapie Experientiala din Romania. A facut parte dintr-un program complet de Recuperare Cardiovasculara la Centrul de sanatate Budapesta unde s-a ocupat de partea de consiliere si sustinere teraputica de grup a clientelor incluse in program. Managing Partner la MindCare din noiembrie 2006, avand ca obiectiv crearea unui spatiu terapeutic pentru adulti, adolescenti si copii. In cadrul centrului MindCare se ocupa de psihoterapia psihanalitica individuala pentru adulti si adolescenti - probleme de atasament, dificultati de relatie, depresie, anxietate. Centrul MindCare Str Henri Coanda, 33 (sector 1, langa Hotel Minerva), telefon: 0753.535.385 www.mindcare.ro