Siguranta dispare…
Va citesc articolele periodic, iar acum ma aflu intr-o perioada in care am nevoide urgent de un sfat. Sunt impreuna cu prietenul meu de 4 ani. Exista probleme legate de consumul de alcool. Inainte bea doar cu prietenii , acum si singur in casa aproape in fiecare seara. Asculta melodii triste, de dor, iar seara trecuta s-a incuiat in baie si a vorbit vesel la telefon cu o fata la ora 2 noaptea. L-am auzit, insa a negat si mi-a spus ca a cantat. A doua zi am avut examen la un master, examen pentru care invatasem 2 luni. Am lesinat pentru ca am fost foarte obosita, iar cu o noapte in urma nu dormisem asa ca am pierdut examenul. Am incercat sa ii spun insa aceeasi reactie. Ceea ce face el este corect. Apoi mi-a spus ca daca incerc sa obtin desfasuratorul de la telefon imi face reclamatie la serviciu sa fiu data afara. Ca atata timp cat nu l-am prins nu am ce sa ii spun. A incercat sa imi spuna ca m-am enervat aiurea si ca totul o sa fie bine. Eu cred ca in momentul in care intalnesti un om si stii ca este „acela” il poti intreba orice, stiind ca primesti un raspuns sincer. De doua zile am plecat de unde am locuit. Ma simt ca un refugiat, insa imi este foarte greu sa accept lucrurile astea, sa iau o decizie pentru ca am avut multe momente frumoase. Siguranta ca vom putea construi un viitor durabil simt ca dispare. Va rog sa imi spuneti parerea dvs. legat de cele de mai sus, si credeti ca am nevoie de terapie?
Intrebare pusa de: filip, 27
Raspunsul psihologului:
O sa fie un raspuns pe care am ales sa vi-l formulez destul de dur si care o sa va doara dar mai bine sa-l auzit acum de la mine decat mai tarziu. Nu din cauza lui ati pierdut examenul, nu din cauza asta ati lesinat!
Ci pentru ca ati anticipat ‘ce ati fi’ sau ‘cum arata viitorul fara el’, si aceasta imagine v-a speriat atat de tare incat ati intrat in colaps psihic. Nu inteleg cum anume doriti sa va ajut, inteleg ca sesizati problemele generale ale partenerului dvs si nu stiti daca sa jucati sau nu rolul de parter al unui alcoolic.
Problema consumului de alcool este foarte serioasa si necesita multa bunavoita si rabdare, un exercitiu de vointa complet pentru a fi depasita / (mai greu, dar nu imposibil) vindecata.
Partenerului celui dependent de alcool ii este poate la fel de greu de trecut prin aceasta lupta, are de luptat atat cu sine cat si cu starile celuilalt. Dar nu ati scris ca el si-ar dori sa se lase de baut, deci aceasta problema inca nu se pune in discutie.
Cealalta problema mi se pare mult mai putin grava (si mai ales daca ea a fost pe fondul consumului de alcool), desi si ea mi se pare importanta. Da, cred ca o terapie v-ar fi de ajutor fie pentru a vedea cat mai realist situatia dvs actuala, fie a va intari in a putea merge mai departe in primul rand singura si apoi cu speranta unei alte relatii.
Cred ca este important in primul rand ceea ce simtiti, sa evaluati corect ceea ce aveti si ceea ce va lipseste, sa va gasiti puterea si curajul de a infrunta realitatea. Dar aceste decizii va apartin si aveti intreaga responsabilitate a alegerii propriului fel de a va trai viata, oricare ar fi acesta.
Incercati un exercitiu de imaginatie si sa va proiectati intr-un viitor cat mai indeparat. Ce vedeti? Care ar fi situatia dvs? Ar rezista relatia trecerii timpului?
Psiholog, psihoterapeut de orientare psihanalitica, absolvent al cursului de formare ale Fundatiei Romano-Olandeze de Psihoterapie Psihanalitica (2003-2007) Asociatia Romana de Psihoterapie Psihanalitica ii acorda certificarea de libera practica sub supervizare. Membru al Asociatiei Romane de Psihoterapie Psihanalitica din 2005. Membru al Asociatiei Psihologilor din Romania din 2003 Experienta cu numeroase grupuri de dezvoltare personala in cadrul Societatii Romane de Psihoterapie Experientiala din Romania; participant la cursuri de Terapie prin Dans si Miscare in cadrul SPER. Intre 2001-2003 a urmat cursuri de Master in cadrul Societatii Romane de Psihoterapie Experientiala din Romania. A facut parte dintr-un program complet de Recuperare Cardiovasculara la Centrul de sanatate Budapesta unde s-a ocupat de partea de consiliere si sustinere teraputica de grup a clientelor incluse in program. Managing Partner la MindCare din noiembrie 2006, avand ca obiectiv crearea unui spatiu terapeutic pentru adulti, adolescenti si copii. In cadrul centrului MindCare se ocupa de psihoterapia psihanalitica individuala pentru adulti si adolescenti - probleme de atasament, dificultati de relatie, depresie, anxietate. Centrul MindCare Str Henri Coanda, 33 (sector 1, langa Hotel Minerva), telefon: 0753.535.385 www.mindcare.ro