Tatal meu este dependent de jocuri de noroc
Ma numesc Manuela si am 20 de ani. Nu scriu pentru mine, ci scriu pentru tatal meu. Am ajuns la concluzia ca este dependent de jocuri de noroc, de jocuri electronice. Toate acestea au inceput dupa ce a iesit la pensie. A fost un politist foarte respectat, cel mai bun dintre toti, un model pentru mine si pentru surorile mele. A avut un mic accident si a iesit la pensie pe caz de boala. Initial am stiut ca o sa-i fie foarte greu sa renunte la statutul social pe care il avea in incinta penitenciarului Codlea si in afara acestuia. Dar a inceput sa gaseasca placere in alte activitati, pescuit, iesit in oras cu prietenii la o carte, la table. Apoi a gasit o alta placere care l-a adus in starea in care este acum. Jocurile electronice, de noroc. La inceput stiam de la alti prieteni care jucau pe-acolo, ca nu baga multi bani ( 5 lei ) si nu mi se parea grava situatia, dar cu timpul suma crestea, ajungand la milioane. Acum am aflat ca i-a furat si un card mamei mele. Mama mea este disperata si nu mai stie ce sa faca. Vreau sa o ajut. Va rog din suflet sa imi raspundeti si sa-mi spuneti ce trebuie sa facem. Va multumesc foarte mult.
Intrebare pusa de: Manuela, 20
Raspunsul psihologului:
Din pacate adictia declansata de jocurile de noroc este foarte puternica si necesita un efort urias DIN PARTEA CELUI care trece prin aceasta pentru ‚vindecare’. Cred ca ar trebui in primul rand sa stati de vorba cu acesta si sa vedeti in ce masura dansul:
1. recunoaste ca are o problema si
2. daca vrea sa si-o rezolve.
Probabil ca doar niste amenintari reale, care vin lumea reala l-ar putea face sa realizeze problema si de asemenea sa se poata detasa de ea. Pentru aceasta trebuie insa constientizarea situatiei.
Exista cateva persoane si centre in Bucuresti care se ocupa de astfel de adictii. Chiar si la Mindcare psihiatra Ana Maria Iordache este specializata pe astfel de probleme.
Dar, degeaba toate aceste informatii daca persoana in cauza nu poate fi adusa in pozitia in care sa constientizeze ca are o problema care merita analizata si rezolvata. Nu stiti poate nici dv si nimeni de fapt de ce tatal dv a ales aceasta si ce altceva rezolva sau acopera emotional in interior, mai ales ca si dv ati banuit ca ar exista o legatura posibila intre pensionare si aceasta alegere.
Psiholog, psihoterapeut de orientare psihanalitica, absolvent al cursului de formare ale Fundatiei Romano-Olandeze de Psihoterapie Psihanalitica (2003-2007) Asociatia Romana de Psihoterapie Psihanalitica ii acorda certificarea de libera practica sub supervizare. Membru al Asociatiei Romane de Psihoterapie Psihanalitica din 2005. Membru al Asociatiei Psihologilor din Romania din 2003 Experienta cu numeroase grupuri de dezvoltare personala in cadrul Societatii Romane de Psihoterapie Experientiala din Romania; participant la cursuri de Terapie prin Dans si Miscare in cadrul SPER. Intre 2001-2003 a urmat cursuri de Master in cadrul Societatii Romane de Psihoterapie Experientiala din Romania. A facut parte dintr-un program complet de Recuperare Cardiovasculara la Centrul de sanatate Budapesta unde s-a ocupat de partea de consiliere si sustinere teraputica de grup a clientelor incluse in program. Managing Partner la MindCare din noiembrie 2006, avand ca obiectiv crearea unui spatiu terapeutic pentru adulti, adolescenti si copii. In cadrul centrului MindCare se ocupa de psihoterapia psihanalitica individuala pentru adulti si adolescenti - probleme de atasament, dificultati de relatie, depresie, anxietate. Centrul MindCare Str Henri Coanda, 33 (sector 1, langa Hotel Minerva), telefon: 0753.535.385 www.mindcare.ro