Now Reading
Vreau sa comunic mai bine

Vreau sa comunic mai bine

Sunt o persoana cu probleme de comunicare. Nu reusesc sa ma simt in largul meu cand vorbesc cu ceilalti, imi pierd ideile, cuvintele, ma blochez, ma balbai si de cele mai multe ori evit sa intru in conversatii cu oamenii pentru ca stiu care sunt consecintele. Sunt o persoana singuratica, introvertita, cu putini prieteni si trebuie sa mentionez ca am o oarecare teama de oameni. Precizez ca nu sunt in relatii bune cu parintii, niciodata nu am fost, nu am primit suficienta afectiune si atentie. Sunt foarte sensibila, orice esec ma doboara, sufar pentru ca sunt singura si imi doresc sa devin o persoana sociabila, inconjurata de oameni, dar sunt incapabila sa comunic. Imi doresc sa fiu mai detasata, sa fiu naturala. Prietenii imi spun ca sunt o persoana inteligenta si amuzanta. Mereu sunt nemultumita si nefericita, intotdeauna preocupata de problemele mele, lipsita de chef de viata. As dori sa aflu metode de a-mi dezvolta abilitatile de comunicare, tehnici de a-mi depasi temerile, sfaturi care m-ar putea ajuta sa devin comunicativa. Multumesc!

Intrebare pusa de: cozma, 0

Raspunsul psihologului:

Din fericire, exista acum in Romania (sau mai bine zis in Bucuresti, dar si in alte orase mari din tara) o oferta generoasa de training-uri, seminarii, workshop-uri, conferinte etc destinate celor care vor sa-si imbunatateasca abilitatile de comunicare.

O cautare pe google.ro se va dovedi prolifica in acest sens. Tot ce va trebuie este putina deschidere si motivatie. Daca sunteti foarte introvertita, probabil metodele care implica lucrul cu grupuri vi se vor parea anxiogene.

Daca gasiti dificil de trecut bariera exprimarii intr-un grup in acest moment, puteti incepe cu un demers individual de dezvoltare personala/consiliere/ psihoterapie si ulterior sa continuati cu grupuri.

Este de dorit sa gasiti in persoana consilierului/terapeutului o persoana de incredere in prezenta caruia sa indrazniti sa verbalizati toate temerile, nelinistile, framantarile dvs.

Pe masura ce veti reusi sa verbalizati din in ce mai liber gandurile si emotiile dvs in prezenta consilierului, veti reusi sa va exprimati liber si prezenta altora.

De altfel, majoritatea metodelor de dezvoltare a abilitatilor de comunicare se bazeaza pe:1) constientizarea gandurilor si ale emotiilor, si pe 2) verbalizarea lor.

Prin verbalizare „exorcizam” incarcatura negativa care ne impovareaza si tot verbalizarea ne ajuta sa ne auzim pe noi insine. Cum bine spune Jacques Salome: Daca m-as asculta, m-as intelege…
 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top